Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dejiny SIS: Kde sa začali hlboké korene chaosu a zla

.marína Gálisová .slovensko .spoločnosť

Dnešné kontroverzie, ktoré súvisia so Slovenskou informačnou službou, sa môžu javiť hmlisto. Môže sa dokonca zdať, že majú viac než jedno vysvetlenie. Nie je to tak celkom pravda.

Dejiny SIS: Kde sa začali hlboké korene chaosu a zla SITA/BRANISLAV BIBEL

teda, do istej miery to pravda je – lebo kauza Pčolinský je určite komplexná (i keď na rovine morálky bude napokon asi dosť jednoduchá). Pokúšať sa o jej analýzu by bola špekulácia, navyše kontraproduktívna. 

Ale čo sa týka povahy SIS, tam je vysvetlenie jej (ne)charakteru naozaj jedno-jediné, jasné a nešpekulatívne: korene zla tu siahajú hlboko, až k pádu komunizmu. Peter Zajac, ktorý bol v novembri 1989 a aj potom priamo v dianí, o tom hovorí otvorene a bez bočných úmyslov. Takých ľudí k tejto téme nenájdete veľa.

Základný problém, zdôrazňuje Peter Zajac, sa začal už v tom novembri. „Vtedy VPN a Občianske fórum poverili spoločným vedením ako zastupujúcich ministrov vnútra od 10. do 30. decembra 1989 Mariána Čalfu, Jána Čarnogurského a Valtera Komárka. Takto sa ministerstvo vnútra, v podstate najautokratickejší orgán v štáte, riadiť nedá. To bola prvá chyba, z ktorej sa odvíjalo všetko ďalšie. Prvým námestníkom a šéfom ŠtB bol ešte po novembri Alojz Lorenc. V podstate mal v rukách všetko, bol výkonný minister vnútra a aj výkonný šéf ŠtB. Prvé, čo začal robiť, bolo to, že začali likvidovať spisy ŠtB, o ktorých ešte vtedy v zásade nikto veľa nevedel.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite