Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koronavírus ONLINE:Vakcína AstraZeneca je bezpečná a účinná, uviedla Európska lieková agentúra

.tomáš Bakoš .tamara Antolová .slovensko

„Naše vedecké stanovisko je, že táto vakcína je bezpečnou a účinnou alternatívou,“ uviedla šéfka EMA Emer Cookeová.

Koronavírus ONLINE:Vakcína AstraZeneca je bezpečná a účinná, uviedla Európska lieková agentúra

situáciu ohľadom koronavírusu sledujeme online. 

18:52 SLOVENSKO: Misia rumunských zdravotníkov na Slovensku sa po troch týždňoch končí. Lekári a sestry pomáhali v Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) na oddelení s intenzívnymi lôžkami pre kritických pacientov s ochorením COVID-19. Vo štvrtok im za ich prácu poďakoval štátny tajomník Ministerstva zdravotníctva SR Peter Stachura.

17:24 EMA: Európska lieková agentúra (EMA) odporúča naďalej používať vakcínu proti koronavírusu od spoločnosti AstraZeneca. Podľa šéfky EMA Emer Cookeovej experti spomenutej organizácie dospeli k záveru, že v súvislosti s touto očkovacou látkou neexistuje dôvod na obavy.

„Naše vedecké stanovisko je, že táto vakcína je bezpečnou a účinnou alternatívou,“ uviedla Cookeová počas štvrtkového podvečerného brífingu.

16:13 SLOVENSKO: Medzi vakcínami sa v tzv. čakárni vyberať nedá, ľudia však budú informovaní o tom, na akú konkrétnu vakcínu sú objednaní. Zástupcovia Ministerstva zdravotníctva SR a Národného centra zdravotníckych informácií to prisľúbili na štvrtkovom mimoriadnom zasadnutí zdravotníckeho výboru. Momentálne sa totiž stáva, že človek objednaný na očkovanie až na mieste zistí, akú má vakcínu. Keď o ňu nemá záujem, odchádza. Predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková to považuje za veľký praktický problém. Keď však budú mať objednaní v potvrdzujúcej SMS aj informáciu o vakcíne, ak si ju nebudú priať, budú sa môcť z termínu odhlásiť a uvoľnia ho tak pre ďalšieho záujemcu.

15:56 SLOVENSKO: Nový systém registrácie na očkovanie, takzvaná čakáreň, funguje aj po 24 hodinách bez problémov. Svedčí o tom, že za ten čas sa prihlásilo do systému vyše 126-tisíc ľudí, pričom viacerí z nich už aj dostali pozvánku na očkovanie. Uviedol to na dnešnej tlačovej besede minister financií a zastupujúci minister zdravotníctva Eduard Heger s tým, že vďaka čakárni môžu deti a vnuci zaregistrovať na očkovanie svojich rodičov alebo starých rodičov. Ako podotkol, ľudia sa môžu prihlásiť na základe veku, pričom pri očkovaní už nehrá žiadnu rolu rýchlosť prihlásenia.

14:20 SLOVENSKO: Predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková po rokovaní výboru o dodávkach vakcín od Pfizeru.

14:00 WHO: Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok uviedla, že ju v súvislosti s pandémiou koronavíurusu obzvlášť znepokojuje najmä situácia na Balkáne a v krajinách strednej Európy. Počty hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19, ako aj počet obetí tam patria podľa údajov WHO k najvyšším na svete, konštatovala na tlačovej konferencii v Ženeve Catherine Smallwoodová z európskej pobočky WHO. Informovala o tom agentúra AFP.

13:16 KULTÚRA: Ministerstvo kultúry SR (MK SR) pripravuje výzvu pre poskytovanie „kovidových“ dotácií pre osoby pracujúce v kultúrno-kreatívnom priemysle. Ako priblížila ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) na dnešnej tlačovej konferencii, aj túto výzvu pripravuje „korona tím“ na jej rezorte. Dodala, že súčasťou konzultačného tímu sú aj ľudia z kultúrneho sektora, a to Hudobná únia Slovenska či Klub nezávislých divadiel.

12:23 MAĎARSKO: Tretia vlna koronavírusovej pandémie vyvrcholí zrejme do konca marca.

11:30 POĽSKO: V Poľsku evidujú druhý najvyšší denný prírastok nakazených od začiatku pandémie.

11:00 SLOVENSKO: Počet obetí na koronavírus na milión obyvateľov (7-dňový priemer).

10:30 SLOVENSKO: Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny je 471 997, za predchádzajúci deň pribudlo 13 681 zaočkovaných. Druhú dávku vakcíny už dostalo 226 468 ľudí, uplynulý deň sa zaočkovalo 3 327 ľudí.

10:20 SLOVENSKO: V nemocniciach je hospitalizovaných 3 675 pacientov, z nich potvrdené ochorenie má 3 498 ľudí. Na JIS je 316 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 387 osôb.

10:10 SLOVENSKO: Najviac pozitívne testovaných RT-PCR testami bolo:

  • v Žilinskom kraji (395), 
  • nasleduje Trenčiansky kraj (366), 
  • Prešovský (331), 
  • Banskobystrický (262), 
  • Trnavský (245), 
  • Bratislavský (177), 
  • Košický (177),
  •  Nitriansky (87).
 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite