Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nočné čarodejnice zo Sovietskeho zväzu. Zhadzovali bomby a šírili strach

.daniel Antoni .slovensko

Hrôzy druhej svetovej vojny ukázali, že nasadenie v boji nie je iba doménou mužov. Všetky armády v 20. storočí boli zvyknuté na prácu žien ako zdravotníčok alebo v tyle, ale nie v prvej línii. Objavili sa ženy ako partizánky alebo špiónky. Sovietsky zväz ako prvý povolil ženám obliecť si uniformu a ísť bojovať priamo na front ako súčasť pravidelnej armády. Jedna čisto ženská jednotka vstúpila do dejín pod legendárnou prezývkou Nočné čarodejnice.

Nočné čarodejnice zo Sovietskeho zväzu. Zhadzovali bomby a šírili strach FLICKR/Segunda Guerra Mundial Josif Stalin - ilustračné foto.

prezývku Nočné čarodejnice dostali odvážne sovietske pilotky od svojich nepriateľov. Nemeckí piloti tak vyjadrili svoj rešpekt k letkyniam 588. nočného bombardovacieho pluku, neskôr premenovaného na 46. gardový nočný bombardovací pluk s čestným označením Tamanský. V tejto jedinej čisto ženskej jednotke sa počas jej existencie vystriedalo 61 pilotiek a 63 navigátoriek.

Čisto ženský bol aj pozemný technický personál (99 vojačiek) a štáb spolu s politickými dôstojníčkami (24 žien). Pilotky nalietali cez 24 tisíc bojových letov. Množstvo letkýň dostalo metále, 24 z nich ocenili najvyšším vojenským vyznamenaním - Hrdina sovietskeho zväzu. 

S myšlienkou založiť samostatnú ženskú leteckú jednotku prišla známa sovietska letkyňa Marina Raskovová. Raskovová bola letkyňa už pred vojnou a zúčastnila sa prvého diaľkového letu v Sovietskom zväze s čisto ženskou posádkou. Posádka sa po skončení letu stretla so samotným Stalinom, ktorý ich úsilie ocenil.

za Stalinom

V Sovietskom zväze sa ešte pred vojnou vytvorila ohromná rezerva žien s výcvikom v aerokluboch. Po napadnutí Sovietov chceli mnohé sovietske ženy bojovať so zbraňou v ruke, nielen byť zdravotné sestry alebo ošetrovateľky. Po útoku nacistického Nemecka sa Raskovová vybrala do Kremľa za Stalinom s kufrom plným listov od žien, ktoré chceli bojovať v kokpite lietadiel.

Stalin uvažoval: „Ste si vedomá, že nám budúce generácie neodpustia, že sme obetovali mladé dievčatá?“. Na čo mu odpovedala: „viete, ony ale aj tak budú utekať na front… a pochopte, bude len horšie, ak budú k tomu aj kradnúť lietadlá,“ odvetila Raskovová.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite