Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koronavírus ONLINE: Matovič dohodol ruskú vakcínu Sputnik V, za štvrtok pribudlo 79 úmrtí

.tamara Antolová .tomáš Bakoš .tomáš Zemko .slovensko

Za štvrtok pribudlo 2333 nových infikovaných z 10 283 PCR testov a 79 úmrtí. Matovič dohodol pre Slovensko dva milióny dávok ruskej vakcíny Sputnik V do júna tohto roka.

Koronavírus ONLINE: Matovič dohodol ruskú vakcínu Sputnik V, za štvrtok pribudlo 79 úmrtí

situáciu ohľadom koronavírusu sledujeme online. 

  • na Slovensku je aktuálne na ochorenie covid-19 potvrdených 287 752 (+2333) prípadov, a 6 350 (+79) na jej následky zomrelo,
  • osem odpovedí na najviac kladené otázky v súvislosti s podaním vakcíny proti covid-19,
  • aké pravidlá platia od pondelka 8. februára,
  • na hraniciach bude platiť od stredy (17. február) nový režim.

Základné články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ.

Podporiť nás môžete kúpou predplatného. 

Ďakujeme.

17:09 TRENČÍN: Vo Fakultnej nemocnici (FN) Trenčín je momentálne hospitalizovaných 135 pacientov s ochorením COVID-19. Na pľúcnej ventilácii je 13 pacientov. Počet hospitalizovaných pacientov v porovnaní s minulým týždňom stúpol o 17.

15:56 KOŠICE: Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) zabezpečil v Košiciach chladiaci príves pre telá zosnulých. Pristavil ho k svojmu pracovisku súdneho lekárstva a patologickej anatómie (SLaPA) na Ipeľskej ulici, ktoré je kapacitne vyťažené.

15:12 MATOVIČ: Matovič dohodol pre Slovensko dva milióny dávok ruskej vakcíny Sputnik V do júna tohto roka. Povedal to na piatkovej tlačovej konferencii s tým, že rokovaním s ruským ministrom hospodárstva strávil hodiny. Viac sa dočítate TU.

15:11 ZA ĽUDÍ: Registrácia vakcíny má jasný postup, minister zdravotníctva ju môže zazmluvniť aj bez súhlasu vlády. Viac sa dočítate tu.

13:47 IVERMEKTÍN: Na Slovensko majú v piatok 19. februára doraziť tisícky dávok lieku Ivermektín. Ako informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová, rezort očakáva dodanie 9-tisíc kusov tohto lieku. VIAC TU.

13:32: SPUTNIK V:  Vakcíny Sputnik V sa mohli nakúpiť do skladu, využívať by sa začali až po ich schválení Európskou liekovou agentúrou (EMA). V reakcii na vládou neschválený nákup ruskej vakcíny to uviedol na sociálnej sieti predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský. VIAC TU.

12:09 PFIZER/BIONTECH: Jedna dávka vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech poskytla ochranu pred symptomatickým priebehom ochorenia covid-19 až 85-tim percentám účastníkov recenzovanej izraelskej klinickej štúdie zverejnenej v časopise The Lancet. VIAC TU.

11:58 FICO: Odmietnutie nákupu vakcíny Sputnik V je prejavom protiruského postoja, ktorý bude ohrozovať záujmy ľudí na Slovensku. Vyhlásil to predseda Smeru-SD Robert Fico. Štvrtkový (18. 2.) krok vlády, ktorá neprijala uznesenie o nákupe, označil za hru. V skutočnosti podľa neho vláda nechcela vakcínu zaobstarať. Kabinet chce podľa Smeru-SD ustupovať záujmom západných mocností, je jednostranne orientovaný a neželá si rovnováhu.

11:24 ČESKO: Vo štvrtok pribudlo v Česku 11 553 nových prípadov nákazy koronavírusom. Je to o 2546 viac než pred týždňom, vyplýva z najnovších údajov českého ministerstva zdravotníctva.

11:21 AFRIKA: Africký kontinent prekročil hranicu 100-tisíc potvrdených úmrtí na ochorenie covid-19. Stalo sa tak krátko po tom, ako uplynul rok od potvrdenia prvého prípadu nákazy koronavírusom na kontinente, ktorý zaznamenali 14. februára 2020 v Egypte. Odborníci však predpokladajú, že naprieč kontinentom nákaze podľahlo omnoho viac ľudí, ktorí sa nedostali do oficiálnych štatistík.

10:57 SLOVENSKO: Najviac pozitívne testovaných RT-PCR testami bolo v Košickom kraji (397), nasleduje Trenčiansky kraj (355), Trnavský (344), Prešovský (268), Bratislavský (263), Žilinský (263), Banskobystrický (241) a Nitriansky (202). Je medzi nimi 1121 mužov a 1212 žien. Celkový počet nakazených mužov je 136.361 a žien 151.391, spresnil rezort. V nemocniciach je hospitalizovaných 3900 pacientov, potvrdené ochorenie má 3626 ľudí. Na JIS je 297 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 323 osôb.

10:28 TRNAVA: Vyučovací proces bude v 50 stredných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) pokračovať dištančnou formou aj po pondelku (22. 2.) z dôvodu zlej epidemiologickej situácie takmer vo všetkých regiónoch kraja. Otvorenie škôl TTSK podľa predsedu Jozefa Viskupiča zváži po jarných prázdninách, ktoré budú od 27. februára do 7. marca.

10:24 GRAF - Vývoj počtu mŕtvych na milión obyvateľov na Slovensku posledné dni klesá.

10:20 GRAF - Vývoj počtu hospitalizovaných pacientov v nemocniciach s covidom.

10:15 GRAF - Vývoj denných prírastkov infikovaných.

10:02 SLOVENSKO: Za štvrtok pribudlo 2333 nových infikovaných z 10 283 PCR testov a 79 úmrtí. V nemocniciach leží s covidom alebo na podozrenie naň 3900 ľudí.

9:12 SPUTNIK V: Zahraničným diplomatom pôsobiacim v Rusku bola ponúknutá možnosť dať sa zaočkovať ruskou vakcínou Sputnik V. Nie všetci sa však rozhodli túto ponuku využiť, informovala v piatok rozhlasová stanica Echo Moskvy. Mnohí diplomati sa riadia rozhodnutiami prijatými vládami vo svojich krajinách, ale zástupcovia štátov, kde je ruská vakcína schválená, sa v Rusku očkovať dali. VIAC TU.

7:30 VAKCÍNA: Spoločnosti Pfizer a BioNTech oznámili začiatok novej klinickej štúdie, ktorá má skúmať účinok nimi vyvinutej vakcíny proti ochoreniu covid-19 u tehotných žien. Informovala o tom v piatok na svojej webovej stránke americká televízia ABC. Očkovacia látka Pfizer/BioNTech sa doposiaľ netestovala na tehotných ženách, takže je k dispozícii len veľmi obmedzené množstvo údajov týkajúcich sa tejto skupiny.

19. februára - PIATOK

21:19 SPUTNIK V: Nie je pravda, že sa strana Za ľudí odmieta baviť o vakcíne Sputnik V.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite