Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ivermectin – nádej alebo len ďalšia slepá ulička?

.eugen Korda .jozef Firment .slovensko

Týždenník .týždeň pred časom informoval o tom, že niektorí lekári si uvedomujú, že okrem iných spôsobov boja s covidom je potrebné intenzívne hľadať lieky, ktoré by boli schopné ľudí, ktorých tento vírus napadne, liečiť a vyliečiť.

Ivermectin – nádej alebo len ďalšia slepá ulička? Shutterstock/File Photo

jedným z takýchto liekov bol aj Ivermectin. Prvé správy o jeho účinkoch prenikli k nám z Nemecka. O jeho zavedenie do praxe sa usiloval spolu s inými odborníkmi aj doc. MUDr. Jozef Firment, PhD., hlavný odborník MZ SR pre anestéziológiu a intenzívnu medicínu. V týchto dňoch sa začal liek na Slovensko dovážať a v niektorých nemocniciach začali pacientov týmto liekom liečiť.  Po čase by mal byť dostupný aj v lekárňach. Výhradne však len na lekársky predpis. O niekoľkých týždňov by sa mala verejnosť dozvedieť, či Ivermectin pomáha pri liečbe, alebo nie. Doc. MUDr. Jozef Firment, PhD., poskytol médiám obsiahli text, v ktorom vysvetľuje, ako tento liek funguje a ako ho odporúča používať.

 

čo to je Ivermectin?

Ivermectin (IVM) je antiparazitárny liek, pri ktorého zrode v roku 1975 bol výskum parazitológov Íra Williama C. Campbella a Japonca Satoshiho Ōmuru. Obaja vedci boli za túto prácu ocenení až po štyridsiatich rokoch v roku 2015 Nobelovou cenou za fyziológiu a medicínu. Pôvodne sa vyvíjal ako veterinárny liek, no čoskoro sa zistilo, že je bezpečný a účinný aj u ľudí. 

Od polovice 80. rokov 20. storočia sa teda používa v liečbe rôznych parazitárnych ochorení aj u ľudí predovšetkým v tropických krajinách. Odvtedy sú skúsenosti s podaním takmer 4 miliárd dávok lieku. Ivermectin je polosyntetické makrocyklické laktónové antiparazitikum so širokospektrálnym účinkom proti hlístovcom, ktoré u nich vyvoláva chabú paralýzu väzbou na nervové centrá, kde sa viaže gama aminomaslová kyselina (GABA) ako neurotransmiter.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite