Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vláda konečne rozhodla. Čo sa mení od pondelka: Kam potrebujem test a ktoré deti pôjdu do školy? (+ detaily zmien)

.tomáš Zemko .slovensko

Vláda sa spolu s odborníkmi dohodla v strede týždňa na viacerých zmenách. Následne ich mala definitívne schváliť. No stalo sa tak až v piatok, pričom zapracovala ďalšie úpravy. Prinášame vám prehľad, čo sa mení a čo treba dodržiavať od pondelka.

Vláda konečne rozhodla. Čo sa mení od pondelka: Kam potrebujem test a ktoré deti pôjdu do školy? (+ detaily zmien) SITA/Úrad vlády SR

na úvod treba vysvetliť, o čo ide v COVID automate. Automat má poskytnúť predvídateľnejšie a zrozumiteľnejšie pravidlá, podľa ktorých sa majú ľudia správať. Podľa aktuálnej situácie sa budú pravidlá buď zjemňovať alebo sprísňovať.

Tu je celý dokument COVID automat.

V článku odpovedáme na otázky:

  • Ktoré deti pôjdu do školy a čo budú potrebovať?
  • Kto a na aký účel bude potrebovať test?
  • Ako sa mení karanténa?

Matovič ešte vo štvrtok vyhlásil, že od rozhodovania ruky preč a nechal rozhodnúť vládu bez jeho prítomnosti. Urobil tak preto, lebo chce, aby ľudia dohodu nevnímali ako jeho rozhodnutie, ale spoločné rozhodnutie celej koalície. „Rokovaní koaličných strán ohľadom COVID Automatu sa tento týždeň cielene nezúčastňujem, lebo chcem, aby si za rozhodnutím koalície stáli všetky strany koalície a neukazovalo sa prstom vždy len na mňa,“ napísal v piatok tesne poobede.

No nakoniec na tlačovke v piatok večer, kedy sa zmeny ohlasovali, stál. Minister Krajčí oznámil, že uznesenie vlády obsahuje iba malé zmeny oproti komunikovaným opatreniam zo stredy.

čo znamená čierna fáza?

Covidový automat má 7 fáz. Od pondelka bude celé Slovensko v čiernej – najhoršej – fáze. Z toho vyplývajú aj pravidlá, ktoré treba dodržiavať. Keď sa situácia bude zlepšovať, budú sa postupne zjemňovať opatrenia – už v rámci regiónov.

Kedy sa posunieme do lepšej fázy? Napríklad do bordovej sa musí znížiť počet hospitalizovaných pacientov (menej ako tri tisíc pacientom s covidom treba do bordovej fázy. V piatok ich bolo 3560) a ďalšie jedno z dvoch kritérií:

 - teda buď priemerný počet nových prípadov za posledný týždeň odhalených PCR aj antigénovými testami musí byť nižší ako 4-tisíc.

- alebo číslo Rt (efektívne reprodukčné číslo, ktoré hovorí o rýchlosti šírenia nákazy) musí byť nižšie ako 1,15 (čím vyššia hodnota, tým rýchlejšie sa vírus šíri. Platí to aj naopak). V piatok podvečer vyhlásil minister Krajčí, že je na úrovni tesne pod 1.

Uvoľňovanie je možné až po 13 dňoch od prehodnotenia. Do lepšej – teda bordovej – fázy by sa krajina mala dostať možno na konci februára.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite