Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prvá dávka vakcíny a dobré správy. Môžem sa po nej nakaziť alebo ďalej vírus roznášať?

.tomáš Zemko .slovensko

S počtom zaočkovaných ľudí prvou dávkou môže stúpať aj počet otázok, či sa môže človek nakaziť po prvej dávke a do akej miery ho chráni. Doterajšie štúdie a výsledky v praxi môžu niečo naznačiť.

Prvá dávka vakcíny a dobré správy. Môžem sa po nej nakaziť alebo ďalej vírus roznášať? SITA/Martin Havran Prvý zaočkovaný občan na Slovensku - Vladimír Krčméry.

bolo to počas vianočných sviatkov, kedy sa do kresla nitrianskej nemocnice posadil profesor Vladimír Krčméry, a tým odštartoval očkovanie proti covid-19 na Slovensku. Na konci januára sa stihlo zaočkovať takmer 120-tisíc ľudí, ktorí sú radení do takzvanej prvej vlny. Sú to predovšetkým zdravotnícki pracovníci, seniori v domovoch sociálnych služieb a takzvaná kritická infraštruktúra. Keďže počet sa bude ďalej rozširovať, je zaujímavé sa pozrieť, čo všetko obnáša zaočkovanie prvou dávkou – ako sa má človek správať, môže ďalej prenášať vírus alebo či sa môže nakaziť.

Zjednodušene povedané, vakcína dodá do tela látky, ktoré vytrénujú náš imunitný systém tak, aby vedel bojovať proti vírusu. Po prvej dávke vakcíny sa človeku začnú v tele tvoriť protilátky. Napríklad vakcína od firiem Pfizer a BionTech má podľa jednej klinickej štúdie po dvoch týždňoch od očkovania účinnosť 52 percent. Po ďalších 14 dňoch od podania druhej dávky stúpa jej účinnosť na 95 percent. Každý výrobca vakcíny udáva trochu iné údaje. Napríklad vakcína od Moderny pre americkú liekovú agentúru uvádza, že prvá dávka je na vyše 80 percent efektívna a druhá na takmer 96 percent.

môžem sa nakaziť po prvej dávke?

Môže sa teda človek nakaziť po prvej dávke? Odpoveď je, že áno, môže. „Z daného vyplýva, že najmä po prvej dávke ešte stále je možné nakaziť sa vírusom SARS-CoV-2 a preto je neustále potrebné dodržiavať všetky protiepidemiologické opatrenia,“ reaguje pre .týždeň Juraj Kopáček z Virologického ústavu Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Prvá dávka vakcíny by mala poskytnúť ochranu pred ťažkým priebehom ochorenia, vraví pre .týždeň Vladimír Leksa, imunológ pôsobiaci v SAV, a u mladších ľudí je možné že aj dostatočnú ochranu proti chorobe vôbec.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite