Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ekonóm Karpiš: Moja obava z krízy je, že sa vracia socializmus

.šimon Jeseňák .rozhovory ..juraj karpiš

Narodil som sa v  socializme a bojím sa, že v  ňom aj zomriem, hovorí Juraj Karpiš. Má na mysli to, čo odhalila koronakríza: silnejúci dopyt po centrálnom plánovaní. Potom sa nemôžeme čudovať, že veci sú drahé, a  aj tak nefungujú

Ekonóm Karpiš: Moja obava z krízy je, že sa vracia socializmus BORIS NÉMETH

v rozhovore sa dočítate:

  • čo ho prekvapilo v reakcii na koronakrízu, 
  • dokedy môžu verejné dlhy rásť,
  • kedy uvidíme efekt zlých peňazí,
  • prečo sa bojí návratu centrálneho plánovania.

na jar minulého roku ste mali jednu z  najpesimistickejších predikcií o  poklese nášho HDP: že prepad bude minimálne desať percent. Aká bola realita?

HDP v  druhom štvrťroku padlo o  12 percent. Zdravotný problém som čakal väčší, očakával som, že mortalita bude vyššia. Obával som sa scenára z  Bergama. Náš najväčší problém je však zdravotnícka infraštruktúra, ktorá nezvláda nápor pacientov a  opatrenia proti šíreniu vírusu. V  eurozóne sme však horšie na tom ekonomicky a  úroveň HDP z  konca roku 2019 dosiahneme až o  rok alebo dva roky. Stalo sa však ešte niečo iné, čo predikované nebolo.

čo  to bolo?

Reakcie štátov na dianie v ekonomike prekonali moje očakávania, ale nie v  dobrom. Štáty a centrálne banky zapli tlačiarne naplno. Americká centrálna banka FED podporila celý dlhopisový trh a poskytla trhom garancie. Objem dolárov v  obehu stúpol o 25 percent. Niečo podobné urobila Európska centrálna banka. Plus, nevedel som si predstaviť, že by štáty boli ochotné zavrieť celú ekonomiku a  cez obdoby Kurzarbeitu platiť zamestnancov. Počas prvej vlny pandémie klesol počet odpracovaných hodín o  15 percent, no nezamestnanosť stúpla len o dva percentuál­ne body.

ako je to možné?

Nezamestnanosť sme skryli do podnikov. A štát ľuďom neplatí dávku v  nezamestnanosti, ale platí im ich výplaty a nazval to Kurzarbeit. Takže ekonomické následky pandémie nevidím v tak veľkej miere, ako bolo očakávané.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite