Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Covid-19 report pre .týždeň. Opatrenia a disciplína obyvateľov v EÚ aj v USA začínajú fungovať. Výzvou je rýchlosť očkovania

.dávid Bořuta .slovensko

.týždeň uverejňuje v spolupráci s Kapa 12 takzvaný status report o stave pandémie vo svete. 46. prezident Spojených štátov, Joe Biden, podpísal viaceré výkonné rozhodnutia súvisiace s bojom s pandémiou. Viac ako rok po jej vypuknutí, tak začínajú byť rúška vo federálnych budovách povinné. Vydal tiež pokyny na zaočkovanie 100 milión obyvateľov do 100 dní. Ak by to urobil v rovnaký deň aj Igor Matovič, v prepočte na počet obyvateľov, by bolo v SR do 30. apríla zaočkovaných približne 32 percent obyvateľstva.

Covid-19 report pre .týždeň. Opatrenia a disciplína obyvateľov v EÚ aj v USA začínajú fungovať. Výzvou je rýchlosť očkovania Ted S. Warren/AP/SITA

išlo by o časť obyvateľstva s vysokou priemernou smrtnosťou ochorenia COVID-19, ktorá má najvýraznejší podiel na úmrtiach. V úmrtiach je SR už dnes jednou najzasiahnutejších krajín sveta. Z  takmer 70 funkčných vakcinačných centier, by musela SR do konca januára dobudovať finálny počet 79 centier tak, ako informoval v Téme dňa televízie TA3 (dňa 19. januára) minister obrany SR, Jaroslav Naď. Centrá, personálne a organizačne pripravené na rýchle očkovanie, vybavené dostatočnými zásobami vakcín, by následne museli denne očkovať spolu viac ako 35 tisíc občanov. 

Dá sa to? Je vôľa „to dať“? Je to skutočná priorita, keď sa SR „vyloďuje v Normandii“ Ag testami, už druhýkrát?

Pri pohľade na úmrtia v jednotlivých krajinách za 48 dní (do 19. januára, vrátane), je zjavné, že zatiaľ čo celosvetovo počet obetí vírusu stúpol o viac ako tretinu (37,6 percent), z 1,5 milióna na 2,07 milióna obetí vírusu, v 35 najpostihnutejších krajinách stúpol výrazne viac (o 64,8 percent, zo 745 tisíc na 1,13 milióna) a v niektorých krajinách dokonca násobne viac. Najviac v SR, až o takmer 390 percent (z 930 na 4533).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite