Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dozorcov chválil, o zranení povedal, že to nič nie je. Čo odhaľujú zverejnené dokumenty o Lučanskom

.filip Vačko .slovensko

Po sociálnych sieťach a konšpiračných weboch sa vo veľkom šíria fámy o tom, že smrť bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského nebola samovraždou, ako sa oficiálne tvrdí. Ministerstvo spravodlivosti preto zverejnilo 9 originálnych dokumentov a jeden dokument s otázkami a odpoveďami, ktoré vyvracajú viaceré pochybnosti ohľadom Lučanského úmrtia.

Dozorcov chválil, o zranení povedal, že to nič nie je. Čo odhaľujú zverejnené dokumenty o Lučanskom SITA/Branislav Bibel Milan Lučanský v júni 2020 oznamuje svoje rozhodnutie skončiť na pozícii prezidenta policajného zboru.

spomínané dokumenty mapujú Lučanského väzbu od úvodného vstupu do väznice až po jeho samovraždu a následné vytvorenie komisie na vyšetrenie jeho samovraždy. Dokumenty obsahujú aj kritické informácie, napríklad priamy opis udalostí okamžite po samovražde. 

Niektoré dokumenty, napríklad lekárske správy, sa medzi súbormi zverejnenými ministerstvom spravodlivosti nenachádzajú. Podľa ministerstva je dôvodom zákonná ochrana osobných údajov, „Vzhľadom na charakter údajov, ktoré uvedené materiály obsahujú, a vzhľadom na ochranu osobných údajov, bolo potrebné právne posúdiť rozsah údajov, ktoré možno zverejniť a dané materiály v nevyhnutnej miere anonymizovať.“ 

Napriek tomu zverejnené materiály obsahujú zaujímavé informácie a priamo vyvracajú niektoré konšpiračné teórie. 

tvrdý režim komplikuje konšpirácie o vražde

Prvý zverejnený dokument bol vystavený 7. decembra. Z neho vyplýva, že Milan Lučanský mal vo väznici v Prešove veľmi prísny režim. Na cele bol úplne sám a do kontaktu s inými väzňami nesmel prísť ani mimo svojej cely, „Režimové činnosti s obvineným (by sa mali) vykonávať tak, aby neprichádzal do kontaktu s inými obvinenými alebo odsúdenými v ústave. Pri vyvádzaní z cely zabezpečiť neprítomnosť iných väznených osôb v priestoroch pohybu obvineného“. 

Osamote sa s ním nesmeli stretnúť ani zamestnanci väznice: „Akúkoľvek komunikáciu s menovaným vždy vykonávať za prítomnosti iného príslušníka ústavu.“ U Lučanského boli sledované aj prípadne odchýlky správania, „Informácie o neštandardnom správaní pri režimových činnostiach a počas vykonávania eskort bezodkladne oznamovať riaditeľovi ústavu a vedúcemu skupiny preventívno-bezpečnostnej služby.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite