Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Covid-19 report pre .týždeň. Slovensko sa nezadržateľne blíži k scenáru podobnému na severné Taliansko v prvej vlne pandémie

.dávid Bořuta .slovensko

.týždeň uverejňuje v spolupráci s Kapa 12 takzvaný status report o stave pandémie vo svete. Mike Pence, viceprezident USA, spolu s manželkou sa v piatok za účasti kamier dali zaočkovať. Začalo teda očkovanie aj v USA. Podporná kampaň a edukácia obyvateľstva budú kľúčové vo svete plnom dezinformácií a neprávd konšpiračných teórií.

Covid-19 report pre .týždeň. Slovensko sa nezadržateľne blíži k scenáru podobnému na severné Taliansko v prvej vlne pandémie Andrew Harnik/AP

rakúsko pôjde ako prvé v Európe do tretieho lockdownu. Ohlásil to v piatok kancelár Sebastian Kurz, pričom oznámil, že aj lyžiarske vleky ostanú mimo prevádzky. Lockdown bude trvať od 26. decembra do 18. januára, pričom pôjde o tvrdý variant, a aj po ňom budú musieť ľudia „ostať doma“, ak sa nepreukážu negatívnym antigénovým testom. Rakúsko eviduje 91656 aktívnych prípadov (SR 91893), na „covidových“ lôžkach je 2690 pacientov (SR 2197), a intenzívnu starostlivosť vyžaduje 530 pacientov (SR 311). Priemerná denná incidencia za posledných 7 dní na 1 milión obyvateľov je 282 (SR 498). 

Výnimky a zmäkčovanie podmienok lockdownu v SR skutočne nie sú na mieste. Uvidíme, ako tento (v sobotu začínajúci) „experiment na ľuďoch“ dopadne.

Epidemiologickú situáciu v SR a jej dynamiku verifikujeme podľa situácie v nemocniciach. V tabuľke číslo jedna sme zhrnuli situáciu v nich za posledných 5 týždňov a pridali sme odhad na 3 týždne vopred. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite