Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Všetko, čo ste sa báli opýtať o médiách. Hovoria novinári pravdu a kto ich platí?

.zmudri.sk .slovensko

Zmudri sa rozhodli vytvoriť pre stredoškolákov viacdielny videokurz o médiách a pre učiteľov metodické materiály, ktoré im pomôžu videá zapojiť do ich online vyučovania. Až príliš veľa Slovákov verí konšpiráciám a nedôveruje tradičným médiám. A to nie je dobrá vizitka.

Všetko, čo ste sa báli opýtať o médiách. Hovoria novinári pravdu a kto ich platí?

ako vrcholí pandémia, vrcholí aj nedôvera ľudí v seriózne médiá a informácie v nich (podľa prieskumu Digital News Report len 28 percent Slovákov dôveruje médiám) a naopak, prikláňajú sa k jednoduchým klamstvám konšpirátorov a alternatívnych webov. V dnešnej dobe to dokáže ohrozovať životy.

Preto sme sa rozhodli priložiť ruku k dielu, vytvoriť pre stredoškolákov viacdielny videokurz o médiách a pre učiteľov metodické materiály, ktoré im pomôžu videá zapojiť do ich online vyučovania. 

.týždeň

Prvé video sa venuje tomu, ako médiá fungujú, ako sú financované, kto je ich vlastníkom, čo sú to verejnoprávne médiá a aký vplyv na naše životy a názory vlastne majú. 

Druhé video je zamerané na rozpoznávanie serióznych a konšpiračných médií. Hovoríme v ňom o tom, ako v praxi odhaliť neseriózny web, na čo si dávať pri čítaní článkov pozor, v čom je ohrozujúca neopatrnosť pri výbere médií a ako vlastne fungujú seriózne redakcie a novinári. Študenti sa dozvedia viac o overovaní zdrojov, o jednotlivých rolách v redakcii a o tom, či môžu novinári napísať akékoľvek klamstvo.  

Tretie video sme pripravili priamo v spolupráci s novinármi. Odpovedajú na tie najčastejšie otázky konšpirátorov - o tom, či klamú, prečo nezverejňujú názory všetkých vedcov, či ich niekto podpláca alebo vydiera. Týmto videom reagujeme na výskum, podľa ktorého práve spojenie si média s konkrétnou osobou redaktora u ľudí zvyšuje pocit dôveryhodnosti. 

Videokurz spolu s metodickými materiálmi bol odoslaný aj vyše 4000 slovenským učiteľom a my veríme, že v triedach vznikne bohatá diskusia a najmä, že mladí si naň spomenú, keď si budú najbližšie vyberať, čo na internete čítať.

Zmudri je nezisková online platforma pre mladých ľudí, ktorá vznikla v roku 2018. Pripravujeme kurzy na témy ako kritické myslenie, finančná gramotnosť, fungovanie štátu a mnoho ďalších. V spolupráci s odbornými garantmi sme vytvorili už vyše 60 vzdelávacích videokurzov a po dvoch rokoch fungovania nás používa 4000+ učiteľov na vyše 600 školách po celom Slovensku. 

 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite