Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Expert z Oxfordu, ktorý v Česku vytvoril protiepidemický plán: Čím viac sa to rozbehne, tým drahšie to bude ubrzdiť

.tomáš Zemko .slovensko

Otázka, či zachraňovať najprv ekonomiku alebo životy, je falošná dilema. Vyhlásil to český expert, ktorý sa zaoberá modelovaním komplexných systémov, Jan Kulveit. Je jedným zo spoluatorov českého protiepidemického systému PES.

Expert z Oxfordu, ktorý v Česku vytvoril protiepidemický plán: Čím viac sa to rozbehne, tým drahšie to bude ubrzdiť Future of Humanity Oxford

kulveit prijal pozvanie na prednášku od združenia Veda pomáha, ktoré organizuje debaty s odborníkmi z rôznych oblastí. Český odborník vyštudoval teoretickú fyziku a dnes pôsobí v oxfordskom inštitúte Future of Humanity Institute.

Na začiatok poznamenal, že vývoj pandémie nemá nijakú prirodzenú tendenciu. Závisí iba od toho, ako na ňu zareagujú ľudia.

Hlavná časť jeho prejavu sa sústredila na vysvetľovanie, ako funguje český PES -Protiepidemický systém a v druhej polovici prišli na rad zaujímavé otázky spoludiskutujúcich.

Čo je to vlastne systém PES? Ide o systém, ktorý má monitorovať vývoj pandémie a vzhľadom na meniacu sa situáciu sprísňovať alebo zvoľňovať opatrenia. Podľa toho, ako sa bude vyvíjať epidémia, sa bude vyvíjať aj rizikové skóre od 0 po 100. Následne sa kraj alebo celá krajina zaradí do jedného z piatich pásiem prísnosti opatrení. Pre zmenu rizikového pásma musí epidemiologická situácia trvať niekoľko dní.

čo najjednoduchšie 

Systém PES vznikal ešte za čias ministra zdravotníctva Romana Prymulu, ktorý neskôr odstúpil, keď ho nachytali novinári v reštaurácii bez rúška. Autorom systému išlo o sprehľadnenie a lepšiu predvídateľnosť opatrení.

Rizikovosť celej situácie chceli zhrnúť do jedného čísla, povedal v diskusii Kulveit, čo bolo však ťažké. Jedno číslo totiž samo o sebe vyjadruje iba veľmi málo a riadiť sa iba na základe jedného ukazovateľa nie je dobré. Podotkol však, že veľká väčšina verejnosti jednoducho nerozumie komplikovaným modelom, preto chceli vyjadriť vývoj epidémie čo najjednoduchšie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite