Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Covid-19 report. Čísla na Slovensku stúpajú a Európa prežije najsmutnejšie Vianoce od druhej svetovej vojny

.dávid Bořuta .slovensko

.týždeň uverejňuje v spolupráci s Kapa 12 takzvaný status report o stave pandémie vo svete. Svet sa trápi s druhou alebo už treťou vlnou pandémie. Jemen a Sýria sú na tom najhoršie, nevieme však presné čísla. Ľudia v mnohých krajinách budú zomierať viac od hladu a podvýživy, ako na samotný covid-19, a to následkom pandémiou spôsobenej ekonomickej krízy.

Covid-19 report. Čísla na Slovensku stúpajú a Európa prežije najsmutnejšie Vianoce od druhej svetovej vojny

„kdekoľvek ste, tak sa dá vyhýbať kontaktom,“ povedala 9. decembra nemecká kancelárka Merkelová, pričom oznámila predĺženie čiastočného lockdownu v Nemecku do 10. januára 2021. „Musíme sa teraz ešte raz posnažiť,“ dodala. Nemecko je na tom lepšie ako Slovensko a v niektorých štátoch a mestách, ako Sasko, Dolné Sasko, Brémy či Hamburg, sa im darí veľmi dobre a incidencia tam významne klesá.

Obyvatelia Slovenska, častokrát neveriacky, sledujú spory v rámci koalície a odmietanie odporúčaní pani prezidentky pánom premiérom. Vedci sa viac-menej zhodujú, že „opatrenia“ vymyslené vládou a jej krízovým štábom, budú neúčinné. Situácia sa pritom rapídne zhoršuje.

.týždeň

Epidemiologickú situáciu na Slovensku a jej dynamiku verifikujeme podľa situácie v nemocniciach. V tabuľke číslo jedna sme zhrnuli situáciu v nich za posledných 5 týždňov a pridali sme odhad na 3 týždne vopred. Počet úmrtí do konca roku je už teraz predurčený počtom vírusom infikovaných za posledné 2-3 týždne (odhady odborníkov sa rôznia v rámci štatistickej chybovosti). Dáta bez pátosu v reporte z 9. decembra predpovedajú na sobotu 19. decembra počet hospitalizovaných 2530 a kumulovaných úmrtí 1373. Náš odhad je o 4 dni neskôr, v stredu 23. decembra, na úrovni 3617 hospitalizovaných a 1524 úmrtí. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite