Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Pellegriniho zbohom, konšpirácie a radikalizmus. Prečo si Fico tak dobre rozumie s Kotlebom

.tomáš Bakoš .slovensko

Šéf Smeru Robert Fico a vodca kotlebovcov Marian Kotleba majú toho veľa spoločného. A ich voliči zrejme tiež nemajú od seba ďaleko. Aspoň to ukazujú zverejnené prieskumy. Vznik červeno-hnedých „zásnub“ je tak reálnou hrozbou.

Pellegriniho zbohom, konšpirácie a radikalizmus. Prečo si Fico tak dobre rozumie s Kotlebom SITA/Branislav Bibel

fico mal ku Kotlebovi blízko už v minulosti. Ich vzájomný vzťah tak má silné historické korene a siaha až do obdobia tretej Ficovej vlády. Fico sa na Kotlebu počas svojej tretej vlády mohol viackrát spoľahnúť. Nezabúdajme, že to bola práve tretia Ficova vláda, ktorá svojim voličom vysvetľovala, že po vstupe ĽSNS do parlamentu ide o snahu zabrániť prenikaniu extrémizmu do vyšších poschodí slovenskej politiky. Preto koalícii dali prívlastok „hrádza proti extrémizmu“. 

Hrádza proti extrémizmu dlho nevydržala a spojenectvá Fica s Kotlebom sa stali bežnou súčasťou ich politického života. V súčasnosti sa dokonca zdá, že Ficov Smer má ku kotlebovcom bližšie ako kedykoľvek predtým. Môžeme v najbližšom období čakať vznik červeno-hnedých „zásnub“ alebo sa Fico snaží len šikovne kradnúť hlasy Kotlebovi? 

.týždeň

hrádza proti extrémizmu sa pretrhla

Kotlebovci vtedajšiu koalíciu na čele s Ficom pri viacerých dôležitých hlasovaniach v parlamente podporili. Urobili tak napríklad na jar 2019 pri zastropovaní dôchodku či o pár mesiacov neskôr pri predĺžení moratória na zverejňovanie prieskumov verejnej mienky pred voľbami. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite