Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deti stratia budúce príjmy, seniori doplatia životmi, no finančne to pocítiť nemusia. Ako sa pandémia dotkne rôznych generácií

.tomáš Zemko .slovensko

V románe Leva Tolstoja Anna Karenina odznie hláška: „Všetky šťastné rodiny sú si podobné, každá nešťastná rodina je nešťastná po svojom.“ Takto by sa dali s veľkou nadsázkou charakterizovať aj problémy, ktoré spôsobuje pandémia covidu-19 rôznym vekovým generáciám. Každej totiž prináša nešťastie iným spôsobom.

Deti stratia budúce príjmy, seniori doplatia životmi, no finančne to pocítiť nemusia. Ako sa pandémia dotkne rôznych generácií unsplash.com

kým školopovinné deti zatvorenými školami počas pandémie utrpia nielen vzdelaním, ale aj stratou budúcich príjmov, majetok seniorov môže dokonca vzrásť, no aj tak sú najväčšími obeťami súčasnej situácie.

Vyplýva to z analytického komentára, kde sa na dopady pozrel vedúci ekonomického výskumu Národnej banky Slovenska (NBS) Martin Šuster. Ten sa pozrel na tri skupiny: deti, pracujúcich a podnikateľov či seniorov. Pandémia dopadá na každú vekovú skupiny rôzne.

deti

Od marca do júna a od septembra zrejme až do konca kalendárneho roka. Toľko boli na Slovensku zavreté školy. Dokopy tak ide skoro o celý rok mimo školských lavíc. Po prvej vlne koronakrízy podľa dát rezortu vzdelávania nebolo do dištančnej formy výučby zapojených 7,5 percenta žiakov základných a stredných škôl a ďalších 18,5 percenta sa zapájalo len offline.

.týždeň

Navyše až 80 percent učiteľov sa „necítilo komfortne“ pri používaní online nástrojov na vyučovanie. Analytik Šuster uvádza dáta z Holandska, ktoré mapujú škody na tamojších žiakov a ktoré hovoria o tom, že efektivita vyučovania na diaľku bola taká, ako keby sa vôbec nevyučovalo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite