Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Disneylandizácia vysokohorského prostredia. Ľudia by nemali mať v národných parkoch komfort ako v Eurovei, tvrdí odborník

.hana Štefánková .slovensko

Veľké hotely, lyžiarske strediská, rozhľadne, reštaurácie, motokáry či trampolíny, sprevádzané hukotom ťažkej techniky – to je nová realita tatranského „Disneylandu“.

Disneylandizácia vysokohorského prostredia. Ľudia by nemali mať v národných parkoch komfort ako v Eurovei, tvrdí odborník Andrej Galica/OZ pre Dolinu Smutná súčasná realita kedysi panenskej prírody. Pohľad na okolie Národnej prírodnej pamiatky Vrbické pleso so 4. a 5. stupňom ochrany. Obrie hotely, chaty a atrakcie sa developeri neštítia postaviť ani v národných parkoch.

keď sa agentúra Focus pýtala v máji 2020 pre organizáciu My sme les respondentov na služby v národných parkoch, až 81 percent opýtaných odpovedalo, že rozsah služieb považuje v národných parkoch za dostatočný. Zároveň je podľa výsledkov prieskumu 83 percent opýtaných za zastavenie akejkoľvek ďalšej výstavby v národných parkoch, pokiaľ nebude schválená zonácia, ktorá rozdelí každý národný park na zóny a určí, čo sa v ktorej zóne môže robiť a stavať.

Napriek dosiaľ nerealizovanej zonácii sa v národných parkoch chystajú ďalšie developerské projekty, ktoré môžu výrazne narušiť charakter vzácnych prírodných území. Medzi najznámejšie patria ubytovací komplex Škriatkov les v Demänovskej doline či nové zjazdové trate na Štrbskom plese.

nové projekty

Práve nová podoba Štrbského plesa spustila tento rok búrlivé diskusie medzi odbornou aj laickou verejnosťou. Podľa nového Územného plánu obce Štrba, ktorého súčasťou je aj Štrbské pleso, by na území tejto prírodnej dominanty mala vyrásť ďalšia rekreačná zástavba – obchody, kaviarne, požičovne lyží, apartmánové domy či 4-podlažný parkovací dom. V blízkosti sa pritom nachádza významná prírodná pamiatka Rašelinisko, ktorá tvorí cenný mokraďový biotop.

Ďalšími diskutovanými stavbami mali byť 8-miestna kabínková lanovka, krátka zjazdovka s vlekom či 4-sedačková lanovka s kapacitou tisíc osôb. Navrhované vedenie lanoviek naprieč osadou Štrbské pleso by výrazne zmenilo ráz krajiny a obmedzilo výhľady na dominantné tatranské štíty. 

Po tlaku zo strany organizácií a od ľudí, ktorí dosiaľ viac než 76-tisíc podpismi v petícii „Zachovajme si Štrbské pleso!“ vyjadrili nesúhlas s plánovanou výstavbou, začal starosta obce Štrba po stretnutí s ministrom životného prostredia Jánom Budajom ustupovať od svojich pôvodných zámerov. Situácia však stále ostáva vážna. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite