Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prezidentka vyzvala k dôstojnej spomienke na November '89 a vyzvala politikov k primeranému a zdržanlivému prístupu

.redakcia .slovensko

V súčasnosti vidí príležitosť uvedomiť si, že sloboda môže mať limity aj v demokracii.

Prezidentka vyzvala k dôstojnej spomienke na November '89 a vyzvala politikov k primeranému a zdržanlivému prístupu SITA/Alexandra Čunderlíková

prezidentka SR Zuzana Čaputová vyzvala k spomienke na 17. november spôsobom hodným étosu Novembra '89, teda ako dôstojnú oslavu znovuzískanej slobody a demokracie, či vyjadrenie vďaky tým, ktorí sa o ne pričinili. Povedala to v predvečer výročia Nežnej revolúcie v RTVS. 

V súčasnosti vidí príležitosť uvedomiť si, že sloboda môže mať limity aj v demokracii. Poukázala na potrebu dočasne obmedziť niektoré práva a slobody v záujme ochrany zdravia. Vyzvala k súdržnosti a vyjadrila nádej z posledných čísel v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19, že pandémiu vieme dostať pod kontrolu. 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová vyzvala politikov k zdržanlivému a primeranému prístupu. Ľudia podľa nej nesmú mať pocit, že svojím správaním majú dokazovať občiansku poslušnosť, ale že časť svojich práv a slobôd odovzdávajú pre vyšší cieľ, na primeraný čas a v nevyhnutnom rozsahu. „Inak si neuvedomia rozdiel medzi neslobodou, ktorej koniec si zajtra pripomenieme a demokraciou, ktorej návrat v tento deň oslávime,“ vyhlásila v príhovore v RTVS v predvečer výročia Nežnej revolúcie.

Celý príhovor v plnom znení:

Vážení spoluobčania, 

zajtra si spolu pripomenieme výročie 17. novembra, významný deň, akých je v našich dejinách málo. Navyše deň, ktorý má ešte stále väčšina z nás v živej pamäti. Pripomeňme si ho, prosím, spôsobom hodným étosu Novembra ´89, teda ako dôstojnú oslavu znovuzískanej slobody a demokracie a vyjadrenie vďaky tým, ktorí sa o ne pričinili. V našej pamäti opäť ožívajú spomienky.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite