Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus ONLINE: Pribudlo 26 úmrtí a tisíce pozitívnych, Matovič je v domácej karanténe

.tamara Antolová .martina Bednárová .slovensko

Druhé kolo celoplošného testovania na prítomnosť ochorenia COVID-19 by sa malo realizovať v 45 okresoch.

Koronavírus ONLINE: Pribudlo 26 úmrtí a tisíce pozitívnych, Matovič je v domácej karanténe

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online.  

  • na Slovensku je aktuálne na ochorenie COVID-19 potvrdených 66 772 (+3216) prípadov, 15 474 (+1217) ľudí sa z choroby vyliečilo, 261 (+26) na jej následky zomrelo,
  • druhé kolo testovania na koronavírus sa neukutoční v okresoch, kde počet pozitívnych počas prvého kola bol nižší ako 0,7 percenta, kompletný zoznam nájdete nižšie,
  • zákaz vychádzania potrvá do 14. novembra, neplatí v čase od 1:00 do 5:00. 
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu.

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. 

Podporiť nás môžete kúpou predplatného.

Ďakujeme!

20:18 DÁNSKO: Dánsko, najväčší producent kožušín z noriek, v stredu oznámilo likvidáciu všetkých týchto zvierat, pretože na farmách bola zistená zmutovaná verzia koronavírusu SARS-CoV-2, ktorá sa rozšírila aj medzi ľudí. 

Táto mutácia „by mohla predstavovať riziko, že budúce (koronavírusové) vakcíny nebudú fungovať tak, ako by mali,“ uviedla dánska premiérka Mette Frederiksenová na tlačovej konferencii a s tým, že "je potrebné utratiť všetky norky".

Dánska polícia odhadla, že zlikvidovať bude treba 15 až 17 miliónov noriek chovaných na 1080 farmách. Dánsky policajný šéf Thorkild Fogde uviedol, že s likvidáciou chovov začnú čo najskôr. Pripustil, že to bude "veľmi veľká operácia".

19:11 MAĎARSKO: Samospráva maďarského hlavného mesta spustí vlastný intenzívny program testovania na prítomnosť nového druhu koronavírusu, v rámci ktorého zdarma otestujú budapeštianskych pedagógov a zamestnancov školstva. 

18:33 ČESKO: V krajine v stredu do 18:00 pribudlo 7298 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. 

Počet infikovaných tak v ČR od začiatku pandémie stúpol na 370 285. V spojitosti s ochorením COVID-19 zomrelo 4089 ľudí. V stredu ochoreniu zatiaľ podľahlo 83 infikovaných. Za utorok zomrelo 220 ľudí, čo je najvyšší počet úmrtí za deň od začiatku pandémie.

17:49 POPRAD: Nemocnica Poprad má aktuálne 20 zamestnancov, ktorým potvrdili ochorenie COVID-19, ďalší štyria sú pre podozrenie z nákazy v karanténe. Uviedla to pre TASR hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda s tým, že je tam momentálne hospitalizovaných 29 pacientov s novým koronavírusom.

„Keďže zamestnancov vzhľadom na možné kontakty po celý čas testujeme, stále pracujeme s faktom, že sa niekto nakazí a, naopak, niekto sa po karanténe vráti. Personál, ktorý je z týchto alebo aj z  iných dôvodov vyradený zo služieb, nahrádzame personálom z iných oddelení,“ ozrejmila Galajda. Ako ďalej priblížila, pozitívni zamestnanci alebo tí s príznakmi odchádzajú do karantény a sú vylúčení zo služieb.

17:02 PARLAMENT: Poslanci Národnej rady SR z klubu OĽANO, ktorí boli s premiérom Igorom Matovičom (OĽANO) v stredu na spoločnej tlačovej konferencii, zatiaľ do domácej karantény nepôjdu. Predseda klubu Michal Šipoš pre TASR uviedol, že zatiaľ nemajú vedomosť, že by sa stretli s človekom nakazeným novým koronavírusom. Ak by sa ochorenie COVID-19 u premiéra potvrdil, situáciu budú podľa jeho slov riešiť.

„Vzhľadom na to, že poslanci nemajú vedomosť o tom, že by boli v kontakte s pozitívnou osobou a ani nejavia žiadne príznaky choroby, v súlade s hygienickými odporúčaniami sa na nich karanténa nevzťahuje,“ uviedol Šipoš.

16:38 PARTIZÁNSKE: Lôžka pre pacientov s ochorením COVID-19 reprofilizovala i partizánska nemocnica. K strede je na týchto lôžkach hospitalizovaných 21 pacientov, z toho zdravotný stav troch si vyžaduje napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. TASR o tom za zdravotnícke zariadenie informovala Jana Fedáková.

„Nemocnica bude najbližšie dva dni, štvrtok a piatok, testovať svojich zamestnancov, hospitalizovaných pacientov a rodinných príslušníkov zamestnancov,“ uviedla ďalej Fedáková. Testovanie sa podľa nej uskutoční v skoršom termíne, aby nemocnica nebola zaťažená víkendovým plošným testovaním a zároveň bola zabezpečená jej prevádzka.

16:15 RAKÚSKO: Počet prípadov nákazy koronavírusom potvrdených v Rakúsku za jeden deň po prvý raz presiahol 6000. Ako vyplýva z oficiálnych údajov zverejnených v stredu, za posledných 24 hodín malo v krajine pozitívne výsledky testov 6211 ľudí. 

V rovnakom čase stúpol aj počet pacientov hospitalizovaných s touto infekciou v rakúskych nemocniciach, a to z 2431 na 2584. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je aktuálne 383 osôb.

15:49 MAĎARSKO: Maďarský minister zahraničia Szijjártó má pozitívny test na koronavírus. Minister je pracovnej ceste v Thajsku. Z nemocnice v Bangkoku ho pustili, vracia sa do Budapešti.

15:30 Zákaz vychádzania potrvá do 14. novembra, neplatí v čase od 1:00 do 5:00. Obmedzenie pohybu sa nevzťahuje na osoby s negatívnym PCR testom alebo antigénovým testom z plošného testovania. Rozhodla o tom vláda na stredajšom rokovaní.

14:35 Premiér Igor Matovič ide do domácej karantény. Stretol sa s nakazeným na covid-19. Informoval na sociálnej sieti.

14:14 ZVOLEN: Mesto Zvolen sa pripravuje na druhé kolo plošného testovania obyvateľstva na ochorenie COVID-19 aj napriek tomu, že hodnota pozitívnych prípadov z prvého kola vo Zvolenskom okrese je presne 0,7 percenta. Pre TASR to potvrdil hovorca mesta Martin Svatuška.

Ako dodal, presný počet odberných miest však zatiaľ nie je známy. Podľa neho by ich malo byť 20, teda ako počas prvého testovania. Nakoniec však o tom rozhodnú vojaci. Záležať bude od počtu ľudí, ktorí na jedno odberné miesto minulý víkend prišli.

„Sme pripravení pripraviť všetko potrebné, aby sme zabezpečili plynulý a bezproblémový priebeh testovania.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite