Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Celoplošné testovanie ONLINE: Všetky informácie zo sobotného testovania nájdete tu

.martina Bednárová .slovensko

Najväčšia organizovaná akcia v histórii samostatného Slovenska pripadla na „dušičkový víkend“.

Celoplošné testovanie ONLINE: Všetky informácie zo sobotného testovania nájdete tu BORIS NÉMETH Odberné miesto v Mlynskej Doline v RTVS, ktoré zriadili primárne pre členov mediálnej obce.

základné pokyny k plošnému testovaniu:

  • Testuje sa od soboty do nedele, a to v čase od 7:00 do 22:00 s prestávkami v čase 12:00 - 12:45 a 18:00 - 18:30, posledný ster by sa mal odoberať o 21:30.
  • Po vstupe si vydezinfikujte ruky. Dezinfekčné prostriedky budú na mieste.
  • Následne prídu na rad administratívne úkony, pracovníkovi sa treba preukázať občianskym preukazom, dieťa (nad 10 rokov) kartičkou poistenca. Vypíše formulár potrebný na registráciu, po ktorej každý dostane pridelené číslo.
  • S číslom prídete k zdravotníkovi, ktorý odoberie vzorku z nosohltana tyčinkou. Počas odberu treba pokojne dýchať so zatvorenými ústami. Na výsledok sa počká vo vyhradenom vydezinfikovanom priestore. Podľa prideleného čísla zdravotník odovzdá zatvorenú obálku s certifikátom s výsledkom a poučením, čo robiť pri negatívnom i pozitívnom výsledku.
  • O vyťaženosti jednotlivých odberných miest na Slovensku v rámci celoplošného testovania ľudí na ochorenie COVID-19 informujú aj weby odbernemiesta.sk a somvrade.sk.

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. 

Podporiť nás môžete kúpou predplatného.

Ďakujeme!

20:21 Policajti v sobotu počas prvého dňa celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 riešili viaceré pokusy občanov o opakované testovanie. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Zároveň skonštatoval, že na väčšine miest je situácia pokojná.

Policajti v Topoľčanoch riešia prípad muža, ktorý išiel na testy dvakrát. „V obci Čeľadince vyšiel miestnemu občanovi pri testovaní pozitívny výsledok. Nasledoval štandardný postup, pracovníci ho poučili o ďalších krokoch a zdôraznili mu, že musí ísť do domácej karantény. Výsledku testu zrejme neveril a o pár hodín išiel na testovanie znovu. Výsledok bol opäť pozitívny. Testujúci pracovníci zistenia okamžite oznámili polícii,“ informoval Slivka s tým, že vyšetrovateľ už začal trestné stíhanie pre trestný čin šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby.

19:16 Úrad vlády SR odmieta, že by zamestnávatelia nemohli vyžadovať doklad o negatívnom teste na ochorenie COVID-19. Reaguje tak na stanovisko Úradu na ochranu osobných údajov (ÚOOÚ) SR, podľa ktorého na to chýba právny základ.

ÚOOÚ tvrdí, že pokiaľ ide o spracúvanie informácie o negatívnom výsledku testu, teda o spracúvanie osobitnej kategórie osobného údaja zamestnanca, je potrebné, aby zamestnávateľ disponoval právnym základom v zmysle európskych nariadení.

„Momentálne v rámci relevantných právnych predpisov týkajúcich sa pracovnoprávnych vzťahov pre spracúvanie negatívneho výsledku testovania (a prípadne aj certifikátu MZ SR) úradu nie je známy primeraný právny základ, pretože Zákonník práce ustanovuje ako povinnosť v súvislosti so zdravotným stavom zamestnanca len nahlásenie jeho práceneschopnosti alebo inej prekážky v práci, ktorá u neho nastala,“ napísal úrad v stanovisku na svojom webe.

18:28 Celoplošné testovanie trvá celý víkend. Pripravili sme pre vás krátke video s podrobným popisom a vysvetlením zdravotníka, ako odobratie steru prebieha a ako sa vzorka testuje.

Autor: Tamara Antolová

17:56 BRATISLAVA: Starosta Ružinova poukazuje na vysokú účasť a zatiaľ odhadovanú nízku pozitivitu testovaných. Spomína organizačné nezrovnalosti a na záver vyjadruje prosbu, aby sa plošné testovanie Bratislavy pre zistených málo infekčných ľudí budúci víkend neopakovalo.

17:32 Takmer 29 000 ľudí otestovali v sieti nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare počas posledných dvoch dní. Za pozitívnych bolo antigénovými testami označených 317 ľudí, čo predstavuje 1,1 percenta z celkového počtu testovaných osôb, pričom vyše polovice z tohto počtu tvorili príbuzní zamestnancov. Zdravotníkov bolo pozitívne testovaných necelých 0,3 percenta.

16:41 V žiadnom prípade sa nebude zvažovať zrušenie zákazu vychádzania. Vyhlásil to premiér Igor Matovič (OĽANO) na tlačovej konferencii v obci Hrubá Borša v okrese Senec. Návrh prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá žiadala prehodnotiť podmienky zákazu vychádzania, označil za nemiestny.

Premiér zároveň dodal, že v niektorých okresoch možno nebude druhé kolo testovania. Dôležité však budú oficiálne čísla odhalených infekčných, ktoré oznámia v pondelok. Podrobnosti o budúcovíkendovom plošnom testovaní bude preberať krízový štáb na zasadnutí v pondelok.

16:39 Do kontrolovania karantény sa zapojí viac policajtov, oznámil Igor Matovič. Podľa neho sa sprísni kontrola opatrení, pretože po plošnom testovaní bude oveľa viac ľudí, ktorí musia dodržiavať karanténu.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite