Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cez víkend sme mohli otestovať 9-tisíc ľudí, štát nám to zakázal, je to fraška, tvrdí šéf záchrannej firmy

.šimon Jeseňák .rozhovory

Firma Záchranná zdravotná služba SR od začiatku pandémie testuje prostredníctvom PCR testov klientov dôchodcovských opatrovateľských centier. V čase, keď vláda prosí všetkých zdravotníkov o pomoc s testovaním, mohla táto spoločnosť otestovať až deväťtisíc ľudí cez tento víkend. Nakoniec tak urobiť nesmie a štát jej ponúkanou pomocou pohrdol. Prečo sa tak stalo, hovorí v otvorenom rozhovore CEO firmy Ernest Caban.

Cez víkend sme mohli otestovať 9-tisíc ľudí, štát nám to zakázal, je to fraška, tvrdí šéf záchrannej firmy BORIS NÉMETH Ernest Caban

v rozhovore sa dočítate:

  • prečo súkromníci nemôžu plošne testovať cez víkend,
  • s kým komunikoval z ministerstiev a ako odôvodňovali nemožnosť testovať pre súkromníkov,
  • ako prebiehalo testovanie v domovoch sociálnych služieb,
  • ako vníma prípravy na druhú vlnu,

na úvod nám, prosím, skúste zorientovať sa v problematike testovania. Vláda sa rozhodla plošne testovať ľudí antigénovými testami. Alternatíva, ak sa chcete pohnúť z domu, sú PCR testy, ktorých výsledok nie je starší ako z 30. októbra po 10-tej hodine.

Výsledok, ktorý obdržíte z testovania v piatok je v princípe irelevantný. PCR test vám totiž vykonali v utorok, možno v stredu, no vy ste medzitým mohli stretnúť množstvo ľudí. Ak chceme relevantné a aktuálne výsledky PCR testov, tak test by sa mal vykonať v piatok, no problémom je, že výsledok dostanete až o pár dní. Laboratóriá, ktoré testy vyhodnocujú, sú tak vyťažené, že výsledky nestíhajú doručiť skôr.

chystá sa celoplošné testovanie či, lepšie povedané, pokračuje celoplošné testovanie, keďže prvá alebo nultá fáza testovania prebehla na Orave a v Bardejove. Zapoja sa a pomôžu súkromné laboratóriá s testovaním?

Nie, pretože nám to zakázali. Otázka za milión je: prečo? A na to už, bohužiaľ, nemám odpoveď a nedokážem sa k nej dopátrať. Naša spoločnosť Záchranná zdravotná služba SR spolupracuje s Medirexom a s Alphamedical, teda so súkromnými laboratóriami. Hlavne pre tieto spoločnosti sme zabezpečovali PCR testovanie v domovoch opatrovateľských služieb. Robili sme to preto, lebo to v princípe nemal kto robiť, a tak sme začali spolupracovať s týmito dvoma laboratóriami a s tretím sektorom a sčasti aj s ministerstvom zdravotníctva, ktorému sme sa rozhodli aj takto pomôcť.

„Mali sme plán testovať firmy ako je Kaufland, Markíza či TA3. Pre tieto firmy je logické, praktické a výhodné, aby do takýchto firiem prišla sanitka a vykonala odbery pre všetkých zamestnancov.“

Denne robíme 300 až 600 odberov po celom Slovensku. Výsledky testov následne spracovávajú súkromné laboratóriá. Od jednotlivých úradov verejného zdravotníctva, ktoré spadajú pod gesciu ministerstva zdravotníctva sme sa snažili získať štatút mobilného odberového miesta priamo na EČV ambulancie. Štatút mobilného odberového miesta je však viazaný na konkrétnu adresu.

ešte raz? Štatút mobilného odberového miesta je viazaný na fyzickú adresu? Znie to vrcholne nelogicky.

Samozrejme, my sme žiadali o to, aby bolo mobilné odberové miesto pridelené k ŠPZ vozidla, aby sme reálne vytvorili mobilné odberové miesta. Dodnes sa tak nestalo a ministerstvo nám tvrdí, že na základe legislatívy mobilné odberové miesto nemôže byť viazané na ŠPZ.

prečo by nemohlo?

Nevieme prečo a nevieme sa dopátrať k odpovediam. My sme dostali požiadavku, aby sme vedeli realizovať mobilné odbery a vykonať stery u pacientov, ktorí sú imobilní. Na to, aby sme to mohli robiť, sme museli požiadať o štatút mobilného odberového miesta.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite