Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nová tajomníčka kultúry po zosnulom Dolinayovi: Aj Rómovia, ktorí žijú integrovane, sa stretávajú s anticiganizmom

.michal Oláh .slovensko

Post štátnej tajomníčky ministerstva kultúry obsadila po tragickej smrti Vladimíra Dolinaya len minulý štvrtok. Chce pokračovať v jeho krokoch, ale má aj svoju víziu rozvoja kultúry. Ide o prvú Rómku v histórii Slovenska na poste štátneho tajomníka. O svojich plánoch hovorí pre .týždeň etnologička a kulturologička Zuzana Kumanová.

Nová tajomníčka kultúry po zosnulom Dolinayovi: Aj Rómovia, ktorí žijú integrovane, sa stretávajú s anticiganizmom Vladimíra Hradecká

v rozhovore sa dočítate:

  • ako pomôžu nové zákony z dielne rezortu kultúry umelcom,
  • akú funkciu bude plniť na ministerstve,
  • čo presne chce dokázať na poste tajomníčky,
  • ako vníma rómsku problematiku na Slovensku.

štátnou tajomníčkou nominovanou stranou Za ľudí ste sa stali po smutnej udalosti, tragickej smrti vášho predchodcu Vladimíra Dolinaya. Ako sa cítite prvé dni vo funkcii štátnej tajomníčky rezortu ministerstva kultúry?

Zatiaľ sa cítim veľmi dobre. Prijatie bolo napriek tomu, že sme v covidovej dobe, milé. Prvé dni sú teda v znamení  zoznamovania sa s úradom a inštitúciou ako takou. Z predošlých rokov mám skúsenosti zo spolupráce s viacerými rezortami, avšak s ministerstvom kultúry som v posledných rokoch priamo nespolupracovala.

Nepoznám teda ľudí v štruktúrach ministerstva, ale je to malé ministerstvo, takže predpokladám, že po čase budem ľudí poznať aj podľa tváre a mena. Zatiaľ sa zdá, že tu všetci vychádzajú priateľsky a cítim sa tu dobre. Je to pre mňa zároveň veľká výzva. Som vďačná strane Za ľudí, že mi umožnila vstúpiť do vysokej politiky. Nastúpila som po Vladovi Dolinayovi, ktorý tu bol veľmi krátko. Budem rada, ak sa mi podarí napĺňať aj jeho vízie, ktoré očakával od tohto pôsobenia, ale prichádzam aj s vlastnými témami.

dňa 22. októbra bol schválený zákon o pomoci ľuďom pracujúcim v kultúre, čo všetko im tento zákon prinesie?

Je to zákon, ktorý bol pripravený aj schválený predtým, ako som prišla na ministerstvo, takže ho poznám len zvonka ako mnoho iných ľudí, ktorí sa v kultúre pohybujú. Dúfam, že zákon pomôže prekonať covidové obdobie ľuďom, ktorí v kultúre pracujú. Teda nielen umelcom, ale aj bežným „robotníkom kultúry“ tak, aby ich potreby boli aspoň čiastočne saturované v tomto zložitom období. 

čím konkrétne bude pre umelcov prínosom?  

V pripravovaných dotačných výzvach sa zameriame na to, aby sme v čo najväčšej miere zachovali kultúrnu infraštruktúru. Aby ľudia pôsobiaci ako samostatne zárobkové osoby a slobodní umelci si dokázali zachovať svoju činnosť a nemuseli ju zanechať. Chceme sa taktiež zamerať na tie skupiny, ktoré prepadávali sitom takzvanej Prvej pomoci.

To sú napríklad fyzické osoby podnikajúce v kultúre, ktoré mali súčasne súbeh príjmu zo závislej činnosti. V dotačnom zákone sa zároveň sústredíme na pomoc pre neziskový sektor. Vieme, že vo forme občianskych združení alebo neziskových organizácií pôsobí veľa profesionálnych umeleckých, divadelných, tanečných, hudobných súborov, ale aj nezávislých kultúrnych centier. Poskytnuté prostriedky teda budú smerovať k tomu, aby sa v čo najväčšej miere udržala kultúrna infraštruktúra. 

„Moja osobná agenda je sústredená práve v odbore prierezových politík, ktorého súčasťou je aj politika národnostných menšín. Dúfam, že na to bude priestor a že sa tej téme budem môcť venovať.“

dokážu z tejto podpory vyžiť aj umelci, ktorí sa živia iba živým hraním, hrajú po koncertoch, na svadbách a podobne?

Po prijatí tohto zákona bude vo veľmi krátkom období vyhlásená výzva, na základe ktorej budú môcť o podporu z dotácií žiadať nielen aktívni umelci, ale aj tí, ktorí dodávajú rôzne služby do sektoru kultúry, či už to budú živnostníci, jednoosobové „eseróčky“, alebo iné typy organizácií.

koľko peňazí má ministerstvo kultúry k dispozícii na pomoc umelcom a pridruženým profesiám? Nedávno pani ministerka Natália Milanová v jednej diskusií hovorila o vyčlenení 9 miliónov eur. 

Tá suma sa skladá z viacerých segmentov. Uvedených 9 miliónov je suma, ktorá išla na Fond pre podporu umenia (FPU) a je určená na štipendiá pre aktívnych umelcov. Uzávierka už prebehla a očakáva sa, že podpory prostredníctvom niekoľkých tisíc štipendií začne FPU vyplácať už najbližšie mesiace. Ďalšia časť, ktorá už bola vyčlenená, je určená Fondu pre podporu kultúry národnostných menšín, a to v celkovom objeme 475-tisíc eur.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite