Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Záchranár Baláži: Epidémia sa nerieši so zdravotníkmi v prvej línii. Kto sa postará, keď sa situácia vymkne spod kontroly?

.michal Oláh .rozhovory

Slovensko vstúpilo do lockdownu a plošného testovania. Okrem seniorov sú v najväčšom ohrození zdravotníci. V rozhovore pre .týždeň riaditeľ spoločnosti Medzinárodný záchranný systém Ivan Baláži, ktorý bol pri epidémiách SARS, eboly aj cholery.

Záchranár Baláži: Epidémia sa nerieši so zdravotníkmi v prvej línii. Kto sa postará, keď sa situácia vymkne spod kontroly? Boris Németh Ivan Baláži je bývalým poradcom ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca, zdravotníckym záchranárom a riaditeľom súkromného záchranného zdravotného systému International Rescue System (IRS)

v rozhovore sa dočítate:

  • či nám pomôže lockdown,
  • či je reálne otestovať celé Slovensko,
  • hrozí nám taliansky scenár,
  • ako sa pri tejto hrozbe správať najbližšie roky.

v piatok začalo pilotné testovanie vybraných okresov, po ktorom má nasledovať pretestovanie zvyšku populácie. Ako vnímate tento krok ako človek so skúsenosťami s bojom s epidémiami cholery v menej rozvinutých krajinách?

Čo sa týka následného testovania zvyšných regiónov, je to určite najlepšie rozhodnutie, aké tu niekto učinil, lebo máme len dve možnosti: a to žiť v blahej nevedomosti alebo budeme vedieť skutočný momentálny stav, aj keď len na relatívne krátku dobu. To nebude znamenať, že sa z toho, čo nám z toho vyjde, budeme tešiť 14 dní.

ako to myslíte? 

Ten počet budeme môcť brať do úvahy možno od 0 do  48 hodín. Potom sa tie počty môžu zásadne zmeniť, lebo po prvé to budeme robiť antigénovými testami, ktoré určite nemajú stopercentnú úspešnosť, lebo majú senzitivitu, akú majú. Prioritne boli vyvinuté tak, aby neboli používané na veľkokapacitné akcie, ale aby sa tým ošetrili ohniská, kde sú ľudia viac-menej určite pozitívni a s príznakmi.

Keď sú ľudia bezpríznakoví, tak je to vabank a aj keby ten výsledok bol akýkoľvek, tak bude jeho životnosť maximálne 12 až 48 hodín a potom sa stav môže zmeniť. Ale má to obrovský význam, aby sme vedeli fakty, lebo dnes ich nevieme, nakoľko sa testuje sporadicky a nesystémovo. Pri takom počte obyvateľov a pri takom náraste je nemysliteľné, aby sme robili toľko odberov, koľko robíme a ešte by niekto tvrdil, že údajne dohľadávame kontakty, prípadne reálne trasovanie.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite