Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Krízový štáb dospel k dohode. Vláda rozhodla o uzavretí krajiny a plošnom testovaní

.tomáš Bakoš .tamara Antolová .slovensko

Premiér Matovič vo štvrtok večer oznámil, na čom sa dohodli odborníci v Krízovom štábe. Pandemická komisia odporučila Krízovému štábu a vláde niekoľko odporúčaní, vláda ich zrevidovala a prijala závery. Experti rokovali od rána.

Krízový štáb dospel k dohode. Vláda rozhodla o uzavretí krajiny a plošnom testovaní SITA/Branislav Bibel

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sme sledovali online.

  • na Slovensku je aktuálne na ochorenie COVID-19 potvrdených 35 330 (+1728) prípadov, 8763 (+359) ľudí sa z choroby vyliečilo, 115 (+17) na jej následky zomrelo.
  • podrobné opatrenia prijaté vládou vo štvrtok.
  • .pod lampou s profesorom Krčmérym nájdete na tomto odkaze.
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu.

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ.

Podporiť nás môžete kúpou predplatného.

Ďakujeme!

22:31 SLOVENSKO: Zákaz vychádzania - celá krajina - od soboty 24. októbra 2020 do nedele 1. novembra 2020:

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska bez testu:

- v čase od 1.00 do 5.00 hodiny,

- cesta na testovanie,

- cesta do zamestnania, sprievod dieťaťa do školy,

- najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, cesta na poštu, do banky, do poisťovne, čistiarne, autoservisu, na čerpaciu stanicu pohonných hmôt,

- pobyt v prírode (v okrese bydliska),

- dojazd do bydliska do 25. októbra 2020.

Režim na hraniciach:

- pokračovanie náhodných kontrol na hraniciach s ČR,

- prehodnotenie hraničného režimu so susednými krajinami v priebehu budúceho týždňa.

22:15 SLOVENSKO: Zákaz vychádzania na Orave (Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín) a BARDEJOV od soboty 24. októbra 2020 do nedele 1. novembra 2020.      Pilotné testovanie 23. októbra až 25. októbra (piatok, sobota, nedeľa)     

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska bez testu:

- v čase od 1.00 do 5.00 hodiny,

 - cesta na testovanie,

- najbližšie potraviny, lekáreň, lekár,

- starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby,

- dojazd do bydliska do 25. októbra 2020.

Výnimky zo zákazu vychádzania mimo bydliska s negatívnym výsledkom testu (PCR test alebo antigénový test nie starší ako z 23. októbra):

- cesta do zamestnania,

- sprievod dieťaťa do školy,

- najbližšie potraviny, lekáreň, lekár, starostlivosť o blízku osobu, starostlivosť o vlastné hospodárske zvieratá, venčenie spoločenských zvierat do 100 metrov od bydliska, pohreby, cesta na poštu, do banky, do poisťovne, čistiarne, autoservisu, na čerpaciu stanicu pohonných hmôt,

- pobyt v prírode (v okrese bydliska).

22:12 SLOVENSKO: Školy od pondelka 26. októbra 2020 do piatka 27. novembra 2020:

- Uzatvorené všetky školy a prechod na dištančnú výučbu. Cieľ: limitácia interakcií a prenosu ochorenia medzi rodinami.

Výnimky: 

- detské jasle

- materské školy 

- 1. stupeň základných škôl

21:48 SLOVENSKO: V súvislosti s pozitívnym testom poslanca Národnej rady a šéfa ĽSNS Mariana Kotlebu na ochorenie Covid-19 sa v piatok (23. 10.) o 9.00 h bude hlasovať o prerušení 16. schôdze NR SR do utorka 27. októbra. Následne sa podľa neho poslanci parlamentu od 10.00 h nechajú otestovať antigénovými testami v Nemocnici sv. Michala v Bratislave. Pretestovaní budú aj zamestnanci parlamentu.

21:30 SLOVENSKO: Slovensko sprísni režim na hraniciach Ukrajinou. Na hraniciach s Českom sa bude pokračovať v náhodných kontrolách. Pendleri by v súčasnosti nemali mať na hraniciach problém. V prípade sprísňovania opatrení deklaroval, že sa na nich bude brať ohľad.  Minister vnútra Mikulec zároveň potvrdil, že v súvislosti so zákazom vychádzania, ktorý na Slovensku začne platiť v sobotu (24.10.), nebudú policajné kontroly na hraniciach okresov. „Spoliehame sa na občanov, že pochopia, z akého dôvodu sa to zaviedlo,“ doplnil.

20:44 SLOVENSKO: Nikto nechce vzbudzovať dojem strachu razantných zákrokov polície v prípade monitoringu dodržiavania obmedzenia vychádzania. Na tlačovej konferencii po rokovaní ústredného krízového štábu to povedal minister vnútra Roman Mikulec, ktorý zároveň požiadal, aby sa ľudia nesnažili obchádzať nariadenia a vymýšľať spôsoby, ako sa reštrikciám vyhnúť. „Myslite prosím i na to, že aj policajti a vojaci majú rodiny, že sú nasadzovaní v prvej línii v boji, ktorý chceme zvládnuť,“ uviedol.

20:40 SLOVENSKO: Minister obrany Jaroslav Naď ako gestor rezortu, ktorý koordinuje operáciu Spoločná zodpovednosť, uviedol, že v súvislosti s piatkovým (23. 10.) začiatkom pilotného testovania sa ešte v týchto chvíľach doťahujú detaily. „Budeme v piatok pripravení, no bolo by hlúpe tvrdiť, že všetko bude na sto percent. Prosím, buďme tolerantní, buďme ústretoví,“ poprosil.

20:22 SLOVENSKO: Od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra bude na celom Slovensku platiť zákaz vychádzania s výnimkou ciest na testovanie, do práce a zabezpečenia nevyhnutných potrieb či pobytu v prírode v okrese bydliska. V najdotknutejších okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov budú platiť prísnejšie pravidlá.

V najpostihnutejších regiónoch budú môcť ľudia využívať výnimky zo zákazu vychádza len v prípade, že budú mať negatívny výsledok PCR testu alebo antigénového testu.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite