Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zomrelo ďalších šesť pacientov, celoplošné testovanie bude dobrovoľné

.tomáš Bakoš .martina Bednárová .slovensko

Aktuálne rezort identifikoval 5000 odberových miest na celoplošné testovanie obyvateľov v súvislosti s novým koronavírusom. Oznámili ďalších šesť obetí nákazy. Spolu tak evidujeme už 98 úmrtí.

Zomrelo ďalších šesť pacientov, celoplošné testovanie bude dobrovoľné AP Photo/Petr David Josek V Česku budujú nové lôžka pre covid pacientov.

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online. 

  • na Slovensku je aktuálne na ochorenie COVID-19 potvrdených 31 400 (+705) prípadov, 7536 (+177) ľudí sa z choroby vyliečilo, 98 (+6) na jej následky zomrelo,
  • vláda chce celoplošné testovanie s antigénovými testami, ktoré sa má uskutočniť v dvoch fázach v novembri. Prvé kolo bude na Dušičky.
  • .pod lampou s profesorom Krčmérym nájdete na tomto odkaze.
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu. 

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ.

Podporiť nás môžete kúpou predplatného.

Ďakujeme!

19:39 SLOVENSKO: Únia miest Slovenska stále dúfa, že vláda poskytne mestám zrozumiteľnú a jednoznačnú metodiku pre zabezpečenie celoplošného testovania obyvateľov Slovenska. „Faktom však je, že prezident ÚMS zatiaľ absolvoval jediný telefonát s náčelníkom ozbrojených síl. Po tomto telefonáte ÚMS poslala náčelníkovi ozbrojených síl 60 kľúčových otázok, na ktoré žiadajú mestá odpovede, doteraz ich však nemajú,“ informovala hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

19:16 MAĎARSKO: Antigénové rýchlotesty použili záchranári v Maďarsku od ich minulotýždňového nasadenia už v stovkách prípadov, povedal v utorok hovorca Celoštátnej záchrannej služby Pál Győrfi.

Hovorca spresnil, že antigénové testy používa všetkých 750 záchranárskych jednotiek. Dodal, že keď sa vyčerpá ich aktuálna zásoba 30 000 kusov, budú zabezpečené ďalšie. Győrfi vyzdvihol, že výsledky takýchto rýchlotestov sú k dispozícii do 15 minút, pričom ak je výsledok pozitívny, tak s vyše 95-percentnou pravdepodobnosťou to znamená, že vyšetrovaná osoba je naozaj infikovaná koronavírusom.

18:29 SVIDNÍK: Mesto Svidník je v súvislosti s celoplošným testovaním obyvateľov na ochorenie COVID-19 pripravené flexibilne reagovať. Uviedla hovorkyňa mesta Kristína Tchirová, nateraz majú informácie len z médií.

„Vzhľadom na doteraz nedoručené nariadenia štátu sa len domnievame, že súčinnosť samosprávy bude potrebná, a preto nevieme konkretizovať úlohy mesta ani odhadnúť výšku nákladov. Predpokladáme, že pred alebo po prvom pilotnom testovaní už najbližšie dni budeme vedieť viac,“ povedala Tchrová.

17:10 BREZNO: V breznianskej nemocnici v pôvodných priestoroch chirurgického oddelenia pre ženy vytvorili oddelenie pre pacientov pozitívnych na ochorenie COVID-19. V budove bývalej transfúznej stanice sa chystá zriadiť mobilné odberové miesto testovania. 

16:37 SLOVENSKO: Prezidentka Čaputová o rokovaní Bezpečnostnej rady SR.

16:23 BARDEJOV: Mesto Bardejov má obavu, či sa pre krátkosť času podarí splniť cieľ plánovaného plošného testovania na ochorenie COVID-19. Ako TASR informoval hovorca mesta Štefan Hij, v utorok tam zasadala bezpečnostná rada okresu.

15:31 SLOVENSKO: Premiér Igor Matovič a minister Jaroslav Daď informujú o zasadnutí Bezpečnostnej rady SR.

14:29 NITRA: V nitrianskej fakultnej nemocnici sa postupne zvyšuje počet zdravotníkov infikovaných novým koronavírusom. Ako informovala hovorkyňa nemocnice Tatiana Kubinec, momentálne ide o 61 zdravotníkov, ďalších deväť je v karanténe.

Pre nutnosť reprofilizácie lôžok i pozitívne testovaný zdravotnícky personál nemocnica v utorok pristúpila k redukovaniu plánovaných hospitalizácií. „Individuálne prehodnocujeme každý klinický stav vyžadujúci si hospitalizáciu a rovnako individuálne zvažujeme každý operačný výkon,“ uviedla Kubinec.

Ako pripomenula, neodkladná zdravotná starostlivosť je poskytovaná v plnom rozsahu. V aktuálnej fáze pandémie zostáva zatiaľ v nezmenenom rozsahu aj ambulantná zdravotná starostlivosť.

14:12 SLOVENSKO: Plošného testovania sa určite zúčastní 44 percent Slovákov, ďalších 28 percent povedalo, že „asi pôjde“. Ukázal to prieskum AKO pre Hospodárske noviny. Dokopy pätina respondentov odpovedala, že sa určite alebo asi testovať nenechá.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite