Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Matovič sa doťahuje so Sulíkom, pribudlo päť úmrtí

.tomáš Bakoš .martina Bednárová .slovensko

Oddnes platí zákaz zhromažďovania sa pre skupiny nad šesť ľudí. Matovič obvinil Richarda Sulíka, že "hucká ľudí proti opatreniam krízového štábu."

Matovič sa doťahuje so Sulíkom, pribudlo päť úmrtí SITA/Úrad vlády SR

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online.

  • vláda zverejňuje aktuálne informácie o šírení nákazy na stránke www.korona.gov.sk,
  • na Slovensku je aktuálne na ochorenie COVID-19 potvrdených 20886 (+531) prípadov, 6388 (+357) ľudí sa z choroby vyliečilo, 61 (+0) na jej následky zomrelo,
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu.

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ.

Podporiť nás môžete kúpou predplatného.

Ďakujeme!

20:43 SLOVENSKO: Prezidentka Zuzana Čaputová vidí rezervy v komunikácii vlády pri oznamovaní opatrení v boji s novým koronavírusom. Majú sa podľa nej komunikovať pokojne, vecne a spôsobom, ktorý vzbudí dôveru. Vo svojom utorkovom vystúpení v TV Markíza tiež uviedla, že do spoločnosti treba zo strany vlády priniesť skôr upokojenie, a viac ju spájať ako rozdeľovať.

„Krízová situácia si vyžaduje veľmi osobitný prístup,“ povedala hlava štátu. Opatrenia sa majú podľa nej oznamovať pokojne a vecne a spôsobom, ktorý vzbudí dôveru. „Majú byť zdôvodnené, zrozumiteľné, včasné,“ dodala. Do spoločnosti treba vniesť upokojenie, používať viac vecný tón a skôr ju spájať než rozdeľovať. Potrebujú to podľa nej politici aj občania.

20:00 HOLANDSKO: V Holandsku uzavrú bary a reštaurácie. Opatrenia budú platiť štyri týždne s možnosťou ďalšieho predĺženia. Vláda varovala, že ak nebudú tieto kroky efektívne, bude potrebné zaviesť celoštátnu karanténu.

19:39 SLOVENSKO: Prezidentka Zuzana Čaputová v televízii Markíza vyhlásila, že dôveruje aktuálnym opatreniam. Podľa prezidentky je však dôležité, aby sa prijímali na základe dát a politici by preto nemali ísť do konfliktu.

19:22 SLOVENSKO: Richard Sulík zajtra na vláde predostrie kompromisný návrh - aby sa zatvorili reštaurácie v okresoch, v ktorých sa vyskytla nákaza práve v reštauračných zariadeniach. „Je nezmysel zatvárať 20 000 reštaurácií kvôli piatim, kde sa na Slovensku nákaza vyskytla,“ povedal Sulík. Matovič reagoval, že „ide o populizmus ala Marian Kotleba.“

19:12 SLOVENSKO: Matovič obvinil ministra Sulíka, že „hucká ľudí proti opatreniam krízového štábu.“ Reagoval tak na faktické čísla o počte nakazených v posilňovniach či reštauračných zariadeniach, ktoré sú minimálne. 

19:05 SLOVENSKO: „Ak by sme nekonali rýchlo, o dva týždne by sme sa v našich nemocniciach rozhodovali, či máme liečiť pacienta na zápal slepého čreva, alebo na COVID,“ povedal premiér Matovič v špeciálnych správach TV JOJ. Reagoval tak na otázku redaktorky, či sú naše nemocnice pripravené na nápor hospitalizovaných COVID pacientov. Premiér tak naznačil, že sme na takzvanej českej ceste, kde do pár týždňov môže skolabovať zdravotníctvo.

Nemocnica v Martine už neberie pacientov z Oravy, Kysúc a Liptova, aby mala miesta aj pre ľudí z Turca. Podľa premiéra máme štyri týždne, kým nebude situácia kritická. „Keď sa budeme rozhodovať, či budeme niekomu operovať slepé črevo alebo budeme liečiť pacientov na covid,“ dodal premiér v TV JOJ na situáciu v konkrétnych slovenských nemocniciach.

18:22 SVET: Zdravotníci boli od začiatku pandémie koronavírusu neúmerne vážne zasiahnutí touto krízou, ale ich vysoká miera nákazy začala konečne klesať, oznámila v utorok Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

V koronavírusovej kríze je celkovo veľa nakazených aj obetí, ale údaje z mnohých krajín a regiónov ukazujú, že pracovníci v zdravotníctve sa infikujú v oveľa vyššej miere než bežné obyvateľstvo.

Zdravotníci predstavujú vo väčšine krajín menej než tri percentá obyvateľstva, ale tvoria približne 14 percent všetkých prípadov ochorenia na COVID-19 nahlásených WHO. V niektorých štátoch tvoria dokonca vyše tretinu prípadov.

17:12 MARTIN: Univerzitná nemocnica Martin je momentálne v prvej fáze reprofilizácie. Na infekčnej klinike má kapacitu 13 štandardných lôžok a štyri JIS lôžka, pre pacientov pozitívnych na ochorenie COVID-19 už vyčlenili 24 štandardných a štyri JIS lôžka pľúcnej kliniky. Informovala hovorkyňa UNM Katarína Kapustová.

„Pripravujeme sa na reprofilizáciu aj zvyšnej časti pľúcnej kliniky, kde máme 18 lôžok. V takom prípade sa červenou zónou stane celý piaty pavilón. Zároveň sme už reprofilizovali ARO lôžka, určené pre pacientov vyžadujúcich umelú pľúcnu ventiláciu. Tých máme k dnešnému dňu deväť, ale keďže sú od pondelka (12. 10.) všetky obsadené, musíme vyčleniť ďalšie,“ uviedla Kapustová.

16:50 SLOVENSKO: Novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia nemá zaviesť povinné očkovanie proti ochoreniu COVID-19, ale došpecifikovať v zákone termín profylaxia. V reakcii na situáciu v Národnej rade (NR) SR, ktorá rokuje o novele v skrátenom legislatívnom konaní, to uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas.

„Nejde o zavedenie povinného očkovania proti COVID-19, ale došpecifikovanie termínu 'profylaxia'. Ten znamená aj očkovanie v prípade lokálnych epidémií, ako boli napríklad osýpky na východe Slovenska v rokoch 2018 a 2019,“ skonštatoval. Vysvetlil, že príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) vtedy nariadili očkovanie v niektorých lokalitách, aby dostali pod kontrolu ohniská nákazy. Dodal, že rovnaké opatrenia sa uplatňujú napríklad aj pri epidémiách vírusovej hepatitídy A.

16:34 HUMENNÉ: Prácu pri dohľadávaní úzkych kontaktov osôb pozitívne testovaných na nový koronavírus pomôžu hygienikom v Humennom vykonávať dvaja vojaci.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite