Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trenčín zabojuje o Európske hlavné mesto kultúry. Potrebuje ale „skultúrniť“ niektoré oblasti

.hana Štefánková .slovensko

Trenčín sa chce stať Európskym hlavným mestom kultúry pre rok 2026. Spolu s ním o titul spomedzi slovenských miest zabojujú aj Nitra, Trnava, Banská Bystrica, Prešov, Žilina, Martin, Nové Zámky a Hlohovec. Hlavný architekt mesta Martin Beďatš vo štvrtok predstavil Trenčanom stavebné vízie na revitalizáciu mesta a skvalitnenie života obyvateľov.

Trenčín zabojuje o Európske hlavné mesto kultúry. Potrebuje ale „skultúrniť“ niektoré oblasti SITA/Tomáš Somr Pohľad na zrekonštruované Mierové námestie v Trenčíne (vľavo) a Trenčiansky hrad (vpravo).

víťazstvo by mestu prinieslo medzinárodnú prestíž, zvýšený záujem turistov a celkový rozvoj s pomocou peňazí od Európskej únie.

Podľa koordinátora projektu Martina Dorota by Trenčín mohol získať 20 až 30 miliónov eur. Práve tieto peniaze by spolu so štátnymi mohli zafinancovať väčšie architektonické projekty, ktoré si v súčasnosti mesto nemôže dovoliť. Vďaka nim by sa odľahčila doprava v centre mesta, či zrekonštruovali historické budovy a pešie zóny. Na prípravu kandidatúry je podľa informácii MY Trenčianske noviny vyčlenených 35-tisíc eur. Iné mestá, ktoré sa spolu s Trenčínom o titul uchádzajú, investujú peňazí viac – napríklad Trnava 70-tisíc eur, Žilina dokonca 100-tisíc. 

Mnohí Trenčania podľa primátora Richarda Rybníčka pristupujú ku kandidatúre mesta na Európske hlavné mesto kultúry skepticky. Je to podľa neho tým, že Trenčín nemá stálu divadelnú scénu, alebo koncertné sály. „Práve toto nás ale môže nabudiť k tomu, aby sme zabojovali, a nielenže získali titul, ale zároveň dali priestor mladým ľuďom v našom meste, ktorí kultúru tvoria, formujú a majú predstavy a sny o tom, v akom meste chcú žiť,“ povedal Rybníček pre MY Trenčianske noviny. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite