Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kauza sociálne podniky či plytvanie. Prečo by Tomanová mala skončiť ako detská ombudsmanka

.filip Vačko .slovensko

Prednedávnom prešiel slovenským parlamentom v prvom čítaní zákon, prostredníctvom ktorého bude možné predčasne odvolať Vieru Tomanovú z jej funkcie Komisárky pre deti. Aké kauzy Viery Tomanovej mohli presvedčiť koaličných poslancov k prijatiu tohto zákona?

Kauza sociálne podniky či plytvanie. Prečo by Tomanová mala skončiť ako detská ombudsmanka SITA/Branislav Bibel Komisárka pre deti Viera Tomanová v apríli 2020, po zasadnutí Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny, na ktorom odprezentovala správu o jej činnosti za rok 2019.

zákon parlamentom prešiel v skrátenom konaní ešte v júli. Prezidentka Zuzana Čaputová zákon neschválila, keďže podľa nej neboli naplnené zákonné podmienky na použitie skráteného konania. Prijatie druhej verzia zákona sa tak o niečo predĺži, no malo by ísť len o formalitu. Zákon totiž má širokú podporu koalície a za jeho prijatie hlasovalo až 89 poslancov. 

Komisárku pre rodinu bude možné odvolať aj na základe porušenia Zákona o komisárovi pre deti, prípadne porušenia iných všeobecne záväzných právnych predpisov. Okrem toho aj v prípade, ak „koná spôsobom, ktorý vyvoláva alebo je spôsobilý vyvolať pochybnosti o osobnostných, morálnych alebo odborných predpokladoch na výkon jeho funkcie“. 

O pochybnosti o osobnostných, morálnych alebo odborných predpokladoch Viery Tomanovej v priebehu jej dlhoročného pôsobenia v rôznych funkciách rozhodne nebola núdza.

kauzy v ministerskom úrade

Viera Tomanová bola počas prvej Ficovej vlády, v rokoch 2006 - 2010, ministerkou práce, sociálnych vecí a rodiny. Jej prvá veľká kauza sa odohrala v roku 2006. Vtedy pridelila dotáciu vo výške 1,5 milióna slovenských korún neziskovej organizácii Privilégium, v ktorej predtým pracovala. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite