Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nenosenie rúška nie je ústavným právom, zrušené boli aj zdravotné výnimky

.redakcia .slovensko

Koncom augusta 2020 boli na Facebooku zdieľané viaceré verzie príspevku, ktorý nabádal na to, aby ľudia nenosili rúška. Súčasťou príspevku bol aj „návod“, ako sa človek môže vyhnúť noseniu rúšok na základe zdravotnej výnimky.

Nenosenie rúška nie je ústavným právom, zrušené boli aj zdravotné výnimky SITA/Branislav Bibel Poslanec Marian Kotleba rúško nenosí. Odvoláva sa na svoje práva, ale i na konšpirácie.

v prípade, že by si niekto pýtal potvrdenie o diagnóze, opýtaný sa podľa príspevku má odvolať na svoje „ústavné právo“ neukazovať informácie o zdravotnom stave. Toto tvrdenie vyvrátila nielen polícia, ale aj expert na ústavné právo, ktorý pre AFP povedal, že takéto tvrdenia sú dezinterpretáciou Ústavy Slovenskej republiky. 

V zavádzajúcom facebookovom príspevku sa uvádzalo: „Možno by niektorí z vás aj nenosili rúško, len nevedia, ako sa brániť prípadným útokom a otázkam napríklad v predajni či na úrade. Mám pre vás typ, ako na to. Stačí odpovedať: 'Ja mám zdravotnú výnimku.' Ďalej vám povedia, nech ukážete papier. A vy im odpoviete, že nemáte povinnosť nikomu ukazovať informácie o svojom zdravotnom stave. A naozaj nemáte, ani predavačom, ani policajtovi, ani kontrolórovi, skrátka nikomu. Je to vaše ústavné právo.“

V septembri sa na sociálnych sieťach šírilo aj tvrdenie, že samotná povinnosť nosiť rúško je protiústavná.

Príspevky narážali na výnimku z povinného nosenia rúšok na verejných priestranstvách pre osoby s diagnostikovanými respiračnými či kožnými chorobami, ktorá bola prvýkrát plošne zavedená v opatrení Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ SR) 4.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite