Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prečo je na tom naše zdravotníctvo tak zle? Matovič by sa mohol inšpirovať Holandskom

.filip Vačko .slovensko

Čo odlišuje krajiny s dobrým zdravotníctvom od krajín so zlým zdravotníctvom? Faktorov je mnoho. No zdá sa, že jeden faktor svojím vplyvom na kvalitu zdravotníctva nad všetky vyčnieva – ekonomická sloboda.

Prečo je na tom naše zdravotníctvo tak zle? Matovič by sa mohol inšpirovať Holandskom ROBIN/ABACA PRESS/PROFIMEDIA 2. marec 2020 Utrecht, Holandsko: Zdravotná sestra pripravuje karanténnu miestnosť v nemocnici pre pacientov s diagnózou COVID-19. Holandský zdravotný systém je jeden z najefektívnejších v Európe.

slovenské zdravotníctvo je dlhodobo kritizované. Pacientmi, lekármi a aj politikmi všetkých relevan­tných politických strán. Už pred príchodom pandémie koronavírusu slovenské zdravotníctvo po mnohých stránkach išlo na doraz. Problémy, ktoré bolo možné tlačiť pred sebou alebo kamuflovať, s nástupom koronavírusu v plnej nahote vystúpili na povrch.

Téma .týždňa: Hra o zdravie

 Ale prečo je na tom naše zdravotníctvo tak zle? Rozhodne nie pre nedostatočný záujem zo strany politikov. Naopak, zdravotníctvo desaťročia patrí medzi najvyššie priority každej úradujúcej vlády. Možno teda nastal čas na zmenu prístupu. Namiesto politických experimentov by sa slovenskí politici mohli priamo inšpirovať krajinami, ktoré to robia lepšie. 

slovensko medzi najhoršími v Európe

Inštitút INESS minulý mesiac zverejnil index s názvom Zdravie za peniaze 2020. V ňom na základe 23 ukazovateľov hodnotí kvalitu zdravotníctva v 25 štátoch, európskych členoch OECD vrátane Slovenska. Na čele rebríčka sú bohaté krajiny. Viac ako 90 zo 100 bodov získali Nórsko, Island, Švédsko, Dánsko, Írsko a Holandsko, na siedmom mieste skončilo Švajčiarsko s 89 bodmi. Slovensko spolu s Litvou skončilo na druhom najhoršom mieste, keďže obe krajiny dosiahli 50 bodov. Nepatrne lepšie na tom bolo Poľsko, ktoré sa umiestnilo s 52 bodmi jednu priečku nad Slovenskom. Najnižšiu kvalitu zdravotnej starostlivosti nájdeme v Lotyšsku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite