Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus ONLINE: Na Slovensku padol rekord – viac než tristo nakazených. Matovič nevylučuje nové opatrenia

.martina Bednárová .tamara Antolová .slovensko

Slovensko hlási rekordný počet nových prípadov. „Ak budeme vidieť, že incidencia rastie, tak budeme musieť prijímať opatrenia. Zásobník máme v prvej vlne,“ vyhlásil v stredu premiér Igor Matovič.

Koronavírus ONLINE: Na Slovensku padol rekord – viac než tristo nakazených. Matovič nevylučuje nové opatrenia tyzden.sk

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online:

  • na Slovensku je aktuálne na ochorenie COVID-19 potvrdených 7269 (+338) prípadov, 3888 (+220) ľudí sa z choroby vyliečilo, 41 (+0) na jej následky zomrelo,
  • vláda zverejňuje aktuálne informácie o šírení nákazy na stránke www.korona.gov.sk,
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu.

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ.

Podporiť nás môžete kúpou predplatného.

Ďakujeme!

18:14 V Británii v stredu pribudlo 6178 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je tretí najvyšší denný nárast od začiatku pandémie a zároveň najvyšší nárast za uplynulé štyri mesiace.

16:58 Zároveň ľudí vyzval na zodpovednosť a dodržiavanie opatrení. „V SR máme opatrenia dostatočné, len ich rešpektujú dve tretiny ľudí a tretina ich ignoruje,“ podotkol Matovič.

Chce, aby konzílium epidemiológov prijalo také opatrenia, ktoré bude schopný vysvetliť ľuďom. „Ak budeme vidieť, že incidencia rastie, tak budeme musieť prijímať opatrenia. Zásobník máme v prvej vlne,“ poznamenal Matovič.

16:50 Vláda nezanedbala prípravu na druhú vlnu pandémie nového koronavírusu. Situáciu okolo ochorenia COVID-19 má Slovensko pod kontrolou. Tvrdí to predseda vlády Igor Matovič (OĽANO). Premiér v stredu na rokovaní vlády navrhol určité opatrenia na zamedzenie šíreniu nového koronavírusu, avšak konkretizovať ich nechcel.

15:42 O prípadnom zaradení Rakúska a Maďarska do zoznamu rizikových krajín rozhodne vláda do piatka (25. 9.). Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) o tom informoval po stredajšom rokovaní vlády. Dodal, že epidemiologická situácia v týchto krajinách nie je dobrá a neodporúča tam cestovať.

14:54 Expremiér a podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (nezaradený) vyzval vládu a premiéra Igora Matoviča (OĽANO), aby začali riešiť situáciu s pandémiou nového koronavírusu tak, ako sa má, na čele s ústredným krízovým štábom, a aby o opatreniach dopredu informovali občanov. 

Poukázal na vládnuci chaos v opatreniach. Rovnako apeloval na verejnosť, aby sa vrátila k zodpovednosti z čias prvej vlny. Zároveň požiadal politikov, aby v záujme riešenia situácie odložili „stranícke tričká“. Uviedol to na stredajšej tlačovej konferencii.

13:50 Počet prípadov nákazy novým druhom koronavírusu v Európe presiahol päť miliónov.Ukázal to v stredu výpočet tlačovej agentúry AFP, ktorá vychádzala z oficiálnych údajov dostupných k 13.00 h SELČ. Prvé prípady infekcie sa objavili v Číne vlani v decembri a odtiaľ sa koronavírus rozšíril do ďalších krajín sveta.

12:37 Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom v Poľsku stúpol od utorka o 974 nových infekcií a celkový počet sa tak zvýšil na 81673, oznámilo ministerstvo zdravotníctva v stredu dopoludnia. Na ochorenie COVID-19 spôsobované koronavírusom zomrelo ďalších 28 ľudí a celkovo je v Poľsku 2344 mŕtvych. Informácie priniesla tlačová agentúra PAP.

Ide o nárast oproti údajom oznámeným v utorok dopoludnia, keď úrady hlásili 711 nových potvrdených prípadov infekcie a 18 úmrtí.

Ministerstvo v stredu tiež informovalo, že hospitalizovaných je 1971 ľudí s podozrením na nákazu koronavírusom, v karanténe sa nachádza 114 000 osôb a 9962 je pod hygienicko-epidemiologickým dohľadom. Zatiaľ sa z nákazy v Poľsku vyliečilo 65 561 ľudí.

12:33 Pozitívny test na ochorenie COVID-19 zaznamenali v košických oceliarňach U. S. Steel u zamestnanca divízneho závodu Vysoké pece. „Dotyčný sa zachoval zodpovedne, pretože len čo pocítil ťažkosti, nešiel do práce a obrátil sa na nadriadených a regionálny úrad verejného zdravotníctva. Tí okamžite identifikovali blízke kontakty a zabezpečili zodpovedajúcu karanténu,“ uviedol v stredu pre TASR hovorca podniku Ján Bača.

Pracovisko podľa jeho vyjadrenia vydezinfikovali a ostatní zamestnanci pokračujú v práci, pričom dbajú na prísne hygienické opatrenia. „Ďalej budeme postupovať podľa nariadení regionálneho úradu verejného zdravotníctva,“ dodal Bača.

11:40 Rakúsko za posledných 24 hodín zaznamenalo 681 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a šesť úmrtí, informoval v stredu na svojej webovej stránke denník Kurier. Vo Viedni zaznamenali 305 nových prípadov a tri úmrtia. Spolková krajina Dolné Rakúsko hlási 100 nových prípadov, Horné Rakúsko 92 a Tirolsko 66.Celkový počet pozitívne testovaných osôb od začiatku pandémie dosiahol podľa údajov rakúskeho ministerstva zdravotníctva zo stredajšieho rána (8.00 h SEČ) viac ako 40 000. 

V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 777 osôb.Rakúska vláda v stredu oznámila, že tradičný ples vo Viedenskej štátnej opere sa v roku 2021 neuskutoční z dôvodu pandémie koronavírusu, uvádza na svojej webovej stránke rakúska stanica ORF.

11:30 Očakáva sa, že francúzska vláda po svojom stredajšom zasadnutí ohlási prijatie prísnejších opatrení súvisiacich s koronavírusovou pandémiou v metropole Paríž. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na televíziu BFM a denník Le Parisien.

Plánované opatrenia zahŕňajú obmedzenie verejných zhromaždení na maximálne desať ľudí, kým horná hranica účastníkov na veľkých podujatiach by mala byť znížiť z 5000 na 1000. Predaj alkoholu na verejnosti v meste bude po 20.00 h zakázaný, píšu zmienené médiá odvolávajúce sa na niekoľko nemenovaných zdrojov.Podobné epidemiologické opatrenia, ktoré by mali platiť v Paríži, už zaviedli v Lyone, Marseille, Bordeaux a Nice.

Minister zdravotníctva Olivier Véran minulý týždeň povedal, že Francúzsko pripravuje prísnejšie obmedzenia v niektorých mestách, aby sa zastavilo pribúdanie prípadov ochorenia COVID-19.

10:52 Izrael hlásil v stredu nový rekord v počte denných prípadov nákazy koronavírusom. Oznámenie prišlo krátko pred zasadnutím vládnych predstaviteľov, ktorí majú diskutovať o sprísnení novej celoštátnej karantény (lockdownu). Napísala to tlačová agentúra AP.

Ministerstvo zdravotníctva oznámilo v stredu 6861 nových prípadov infekcie, pričom nie sú žiadne náznaky, že sa šíriaca nákaza spomaľuje. Izrael s približne deviatimi miliónmi obyvateľov má teraz jednu z najvyšších mier nákazy koronavírusom na svete na obyvateľa a predstavitelia zdravotníctva upozorňujú, že nemocnice rýchlo zapĺňajú svoje kapacity.

10:48 Na Slovensku je k strede z dôvodu ochorenia COVID-19 úplne zatvorených 18 škôl. Ide o mierny nárast, v pondelok 21. septembra ich bolo 17. Pred rokovaním vlády to potvrdil minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).

10:17 Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Maďarsku 951 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, celkový počet infikovaných už dosiahol 20 450. Zomreli ôsmi chronicky chorí pacienti, celkový počet obetí ochorenia COVID-19 tak dosiahol 702, uviedol v stredu vládny informačný server koronavirus.gov.hu. Najmladšou obeťou posledného dňa je 48-ročný pacient, ktorý trpel viacerými ochoreniami.

Počet aktuálne nakazených je 15 104. Z infekcie sa doposiaľ zotavilo 4644 ľudí.      V nemocniciach liečia 558 pacientov s ochorením COVID-19, čo je o 24 viac než v utorok. Umelú pľúcnu ventiláciu si vyžaduje stav 35 pacientov.

Z epidemiologických príčin zaviedli dištančné vzdelávanie žiakov 202 tried, pričom toto opatrenie sa týka celých škôl v siedmich prípadoch.

10:05 Na Slovensku v utorok (22. 9.) pribudlo 338 nakazených novým koronavírusom, ich celkový počet tak stúpol na 7269. Laboratóriá otestovali 6231 vzoriek. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 220 pacientov, pribudlo jedno nové úmrtie. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

Ministerstvo zdravotníctva SR spresnilo, že pozitívne testovaných bolo 167 žien a 171 mužov, sú vo veku od troch do 89 rokov. Najviac pozitívnych testov bolo v okresoch Bratislava (61), Tvrdošín (26), Skalica (20), Senec (16), Trnava (16), Námestovo (15), Banská Bystrica (14), Košice (13), Trenčín (11), Prešov (9), Trebišov (9), Senica (8), Ilava (7), Nitra (7), Stará Ľubovňa (7), Dolný Kubín (6), Michalovce (6), Dunajská Streda (5), Levice (5), Ružomberok (5), Sobrance (5), Liptovský Mikuláš (4), Malacky (4), Snina (4), Spišská Nová Ves (4), Veľký Krtíš (4). 

Po tri prípady boli v okresoch Čadca, Galanta, Humenné, Martin, Poprad, Považská Bystrica, Žiar nad Hronom a Žilina. Dva prípady boli v okresoch Banská Štiavnica, Hlohovec, Nové Mesto nad Váhom, Prievidza, Revúca, Sabinov, Topoľčany a Zlaté Moravce. Po jednom prípade zaznamenali okresy Bánovce nad Bebravou, Komárno, Košice a okolie, Levoča, Nové Zámky, Piešťany a Rožňava.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite