Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Prezidentka počas osláv SNP: Dokázali by sme aj my to, čo povstalecká generácia?

.redakcia .slovensko

Na každom z nás záleží, na ktorú stranu sa v sporoch svojej doby postaví a či sa zasadí za hodnoty, ktoré Slovensku pomôžu, aby bolo slobodnou, nezávislou, demokratickou, humánnou a prosperujúcou krajinou. V príhovore na oslavách 76. výročia Slovenského národného povstania (SNP) to vyhlásila prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Prezidentka počas osláv SNP: Dokázali by sme aj my to, čo povstalecká generácia? Peter Rusko/SITA

prezidentka zdôraznila odkaz Povstania a potrebu ochrany hodnôt. Apelovala tiež, aby každý prijal svoju zodpovednosť za Slovensko. Zároveň ocenila hrdinstvo účastníkov Povstania.

„Udalosť, ktorú si dnes pripomíname, nám z hĺbky histórie odkazuje, že civilizačné hodnoty sa musia brániť ešte v predpolí skôr, ako sa objavia iba prvé náznaky ich ohrozenia, nie až na poslednej hradbe, ako sa to stalo v druhej svetovej vojne. Tento odkaz Povstania majme, prosím, na pamäti, lebo je to odkaz vykúpený krvou a obeťami. Prijmime preto svoju zodpovednosť za Slovensko a nesme ju tak statočne, ako to dokázala povstalecká generácia,“ uviedla hlava štátu.

Poznamenala, že SNP je pre ňu odjakživa spájané s hrdinstvom. Zdôraznila, že hoci mohli účastníci Povstania aj ich blízki za každý ich čin zaplatiť najvyššiu cenu, našli v sebe silu i odhodlanie a zapojili sa do ozbrojeného boja proti nacizmu a fašizmu. 

„Vaša odvaha, odvaha všetkých účastníkov protifašistického povstania, nám, vašim potomkom, nastavuje zrkadlo,“ povedala. Zdôraznila, že pre svoju vlasť a pre nás všetkých urobili najviac, čo vo svojej dobe mohli.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite