Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

SaS zvažuje možnosť požiadať Ústavný súd o posúdenie Vatikánskej zmluvy

.redakcia .slovensko

Snaha konštruktívne a bez emócií zmeniť financovanie cirkví je prioritou opätovného otvorenia témy odluky cirkvi od štátu.

SaS zvažuje možnosť požiadať Ústavný súd o posúdenie Vatikánskej zmluvy SITA/Branislav Bibel Zľava: Poslankyňa Európskeho parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová, predseda Bratislavského samosprávneho kraja a tímlíder SaS pre osobné slobody Juraj Droba a poslanec NR SR Miroslav Žiak počas tlačovej konferencie strany Sloboda a Solidarita (SaS).

SaS zvažuje, že sa obráti na Ústavný súd (ÚS) SR, aby posúdila Vatikánsku zmluvu, či nepredstavuje porušenie rovnoprávnosti dvoch medzinárodných subjektov a nevytvára nerovnosť pred zákonom vzhľadom na nerovnaké výhody rímskokatolíckej a iných cirkví, plynúce zo zmluvy. Na piatkovom brífingu liberálov to uviedla poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová, ktorá zároveň zdôraznila, že Vatikánska zmluva ako taká nie je prekážkou pri hľadaní iného modelu financovania cirkvi.

So svojimi partajnými kolegami na brífingu pripomenula, že práve snaha konštruktívne a bez emócií zmeniť financovanie cirkví je prioritou opätovného otvorenia témy odluky cirkvi od štátu. „V žiadnom prípade to nie je len o šetrení finančných prostriedkov,“ uviedla Nicholsonová. Zmena modelu financovania má podľa nej zabezpečiť naozaj nezávisle pôsobiacu cirkev, ktorá si bude plniť autonómne svoje úlohy. „Je to jedna z posledných nesplnených požiadaviek Novembra 89,“ upozornila.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite