Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň Marianny Sádeckej: Potreba rituálov v našich životoch a Tik-Tok

.marianna Sádecká .slovensko

Oddávala som na svadobnom obrade. Nie z vôle cirkvi. Ani z vôle úradov. Bola som poverená dvomi ľuďmi, ktorí sa rozhodli prijať tento iniciačný rituál najskôr spolu oni dvaja, potom s rodinou a blízkymi a až potom pred svetom a štátom.

.týždeň Marianny Sádeckej: Potreba rituálov v našich životoch a Tik-Tok Boris Németh

politika smeruje na Tik-Tok

Pred desiatimi rokmi sme sa postupne prihlasovali na Facebook. Odchádzali sme tam zo sietí ako ICQ alebo pokec.sk. Špeciálna časť komunity využívala na diskusie slovenský portál Kyberia.sk – ten bol na svoju dobu značne pokrokový. Facebook a jeho politika sa časom menili. Rástlo množstvo užívateľov aj falošných účtov. Rástla cenzúra. Pribúdala reklama. 

A pribúdali rôzne prvky, ktoré mali našu pozornosť udržať na médiu čo najdlhšie. Facebook chce získať našu pozornosť a odmeňuje sa nám za to tzv. „digitálnym heroínom“ – dopamínom. Vizuálne ladený Instagram produkciu dopamínu a závislosť na scrollovaní buduje ešte viac. A Tik-Tok je kráľom dopamínových dávok. Žiada sa naša pozornosť, a to hneď. Žiada si ju každé médium, umenie, film, televízia, kamarát. Aj politická strana. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite