Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Irackí utečenci na Slovensku: Kde je pokoj, je dobre

.michal Oláh .slovensko .reportáž

„Máme sedem detí. Manžela mám holiča,“ pochválila sa nesmelo štyridsaťšesťročná Iračanka Nidhal lámanou slovenčinou po tom, ako nás farár Peter Brenkus usadil v krajčírskej dielni. Navštívili sme irackú komunitu vysídlencov žijúcich v Nitre a okolí.

Irackí utečenci na Slovensku: Kde je pokoj, je dobre BORIS NÉMETH Štyridsaťšesťročná iracká utečenka Nidhal Fakhri Toma Moma pracuje v sociálnom podniku ako krajčírka.

nidhalina rodina je súčasťou stoštyridsaťdeväť­člennej komunity irackých kresťanov presídlených na Slovensko pred štyrmi rokmi. Nakoniec ich tu zostalo žiť päťdesiatštyri. Väčšina z nich už má vlastné bývanie financované pomocou hypotéky či iných pôžičiek. V integrácii im pomáha občianske združenie Pokoj a dobro – pomoc ľuďom v núdzi pod vedením farára Brenkusa. 

 Deti na základných školách sa začlenili rýchlo, stredoškoláci už rozmýšľajú nad výberom univerzity. Starší to majú o čosi ťažšie. Problémom je hlavne jazyková bariéra, s ktorou sa päťdesiatnikom hľadá práca problematicky. Viacerí stratili zamestnanie po krachu prevádzok počas pandémie. Svetlou nádejou je pre nich krajčírska dielňa plná látok a strojov, ktorá je súčasťou novozriadeného sociálneho podniku založeného združením. Sídli v multifunkčných priestoroch misijnej rehole verbistov v Nitre na Kalvárii. 

„ ISIS vyhnal z domovov v priebehu jednej noci stodvadsaťtisíc kresťanov.“

Spolu s ďalšími utečencami tu od vypuknutia pandémie ušili doteraz päťdesiattisíc ochranných rúšok. V čase najväčšieho nedostatku tak pomohli desiatkam úradov po celom Slovensku, sociálno-zdravotníckym zariadeniam a stovkám bežných ľudí. Vďaka sponzorom veľkú časť rozdali zdarma. O výrobky podniku majú po zrušení zákazu vývozu ochranných pomôcok záujem až v USA. Filantrop z Bratislavy im pomohol bezodplatne získať laserový stroj na strihanie látok a špeciálny lis na výrobu rúšok. Znížili tým cenu výroby a zlepšili kvalitu. Chcú byť ekonomicky sebestační. Dnes sa uchádzajú o rôzne výzvy pre štátne hmotné rezervy a iné veľké spoločnosti. Pracovať a žiť tu plánujú natrvalo. Pokiaľ bude z čoho.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite