Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo Kollárovu prácu nevyhodnotili ako plagiát a čo hrozí podobným podvodníkom

.michal Oláh .slovensko

Odkopírované časti diplomovej práce Mgr. Borisa Kollára nie sú len etickým pochybením. Môžu mať vážne právne následky vrátane trestu odňatia slobody až na tri roky. Čo si o tom myslí známy advokát a aká je právna prax v prípadoch plagiátorstva?

Prečo Kollárovu prácu nevyhodnotili ako plagiát a čo hrozí podobným podvodníkom SITA/Ľudovít Vaniher

pod plagiátorstvom sa rozumie používanie cudzích, originálnych myšlienok či poznatkov a ich prezentovanie za svoje vlastné. Teda bez bibliografických odkazov na pôvodný zdroj opísaný v texte. 

„Takýmto konaním plagiátor porušuje autorské práva pôvodného autora,“ vysvetľuje advokát Oliver Majdúch, ktorý v súvislosti s prebiehajúcimi kauzami analyzoval právne aspekty plagiátorstva.

Plagiátorstvo naznačuje dve veci. Buď je neklamným znakom nekompetentnosti uchádzača o akademický titul, alebo neschopnosti používania vedeckých metód analýzy, syntézy, indukcie, dedukcie a komparácie odborných textov. Dokážu vôbec univerzity efektívne reagovať na tento problém?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite