Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo tak málo testov na COVID-19?

.filip Vačko .slovensko

Je COVID-19 na novom vzostupe, ako tvrdia niektorí epidemiológovia? Alebo sa niet čoho báť? A vieme to vôbec zistiť, keď máme tak neskutočne málo testov?

Prečo tak málo testov na COVID-19? AP Photo/Michel Euler Aj život na Slovensku sa postupne vracia do normálu. Testuje sa čoraz menej vzoriek.

Slovensko je v koronovom medziobdobí. Počet nových nakazených zostáva na úrovni štatistickej odchýlky a nevyzerá to, že by sa to v najbližšej dobe malo zmeniť. V istom zmysle je preto pochopiteľné, že sa na Slovensku aktuálne vykonáva podstatne menej testov na koronavírus, ako tomu bolo počas vrcholu pandémie.

Napriek tomu však mnohí, vrátane premiéra Igora Matoviča, varujú pred druhou vlnou šírenia nákazy. Koniec koncov, niektoré krajiny sú aktuálne v stave rapídneho rastu počtu nakazených a to najhoršie majú ešte len pred sebou.

Nie je preto rizikom, že sa aktuálne testuje tak málo?

koronavírus na Slovensku nateraz bez väčších problémov

Počet nakazených na COVID-19 dosiahol na Slovensku vrchol 22. apríla, keď bolo evidovaných 1022 oficiálne potvrdených prípadov. V ten deň sa na Slovensku potvrdilo 81 nových nakazených, čo je tretí najväčší počet doteraz. Najviac nových nakazených pritom bolo testovaných iba o týždeň skôr, čiže 15. apríla. Vtedy Slovensko zaznamenalo 114 nových infikovaných. 

Tie časy sú už, aspoň z pohľadu tempa šírenia nákazy, dávnou minulosťou. Viac ako 20 pozitívne testovaných osôb v jeden deň nebolo na Slovensku už 2 mesiace: od 23. apríla, keď bolo pozitívne testovaných 35 osôb.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite