Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koronavírus na Slovensku: Núdzový stav sa predčasne nezruší, skončiť by sa mal budúci týždeň

.martina Bednárová .ivana Šalgová .slovensko

Ústredný krízový štáb ešte nerozhodol, kedy by sa mohol ukončiť núdzový stav. V stredu laboratóriá otestovali 2135 vzoriek, odhalili jeden prípad.

Koronavírus na Slovensku: Núdzový stav sa predčasne nezruší, skončiť by sa mal budúci týždeň SITA/Martin Havran Atmosféra vo fitness centre vo Vrábľoch počas otvorenia pre verejnosť v rámci uvoľnenia ďalších opatrení.

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online:   

  • na Slovensku je aktuálne na ochorenie COVID-19 potvrdených 1525 (+1) prípadov, 1 376 (+1) ľudí sa z choroby vyliečilo, 28 (+0) na jej následky zomrelo, počet hospitalizovaných pacientov je 32 (+0),
  • testovaných bolo u nás doteraz 183 764 (+2135) ľudí,
  • kĺzavý medián je aktuálne na hodnote O,
  • od 1. júna sú otvorené materské školy a 1. až 5. ročník základných škôl,
  • rodičia môžu ďalej poberať pandemické ošetrovné, aj keď nedajú od 1. júna dieťa do materskej či základnej školy,
  • otvorili sa divadlá a kiná, budú povolené podujatia do 100 účastníkov a rúška na verejnosti budú dobrovoľné,
  • 3. júna sa otvorili všetky vnútorné športoviská a začalo sa s uvoľňovaním opatrení v DSS,
  • vláda zverejňuje aktuálne informácie o šírení nákazy na stránke www.korona.gov.sk,
  • do 26. júna sa predlžujú kontroly na hraniciach s Rakúskom, Českom, Poľskom a Maďarskom,
  • celosvetovo už ochoreniu COVID-19 podľahlo 388 059 osôb, potvrdených bolo 6 575 173 prípadov nákazy koronavírusom,
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu.

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

19:00 Španielsko zaznamenalo za posledných 24 hodín päť nových úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19, čím sa celkový počet obetí epidémie v krajine zvýšil na 27.133. Informoval o tom vo štvrtok na svojej webovej stránke denník El Mundo.

V Španielsku od stredy zaznamenali aj 334 nových prípadov nákazy, čím sa celkový počet infikovaných zvýšil na 240 660.

Zdravotníci v barcelonskej nemocnici Hospital del Mar pacientom nakazených novým koronavírusom v rámci zotavovania umožňujú pobyt na neďalekej pláži, uvádza na svojej webovej stránke denník La Vanguardia. Podmienkou je však zdravotný stav umožňujúci presun a tiež súhlas príbuzných. 

17:22 V súvislosti s aktuálnou priaznivou epidemiologickou situáciou a na základe rozhodnutia Úradu verejného zdravotníctva SR sú v nemocniciach Svet zdravia Rimavská Sobota a Rožňava opäť povolené návštevy. Informovala o tom komunikačná špecialistka siete Jana Fedáková.

„Pri vstupe do nemocníc je zavedené triedenie pacientov prostredníctvom osobnej triáže. Zdravotníci verejnosti zároveň bezkontaktne merajú teplotu. Nemocnice prosia pacientov o dodržiavanie bezpečnostných odstupov dva metre,“ dodala Fedáková.

17:13 Skôr ako po 90 dňoch sa núdzový stav rušiť nebude. Po rokovaní ústredného krízového štábu to uviedol predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO), ktorý dodal, že ak bude prevládať priaznivá epidemiologická situácia, núdzový stav sa predlžovať nebude.

16:41 Podľa štáteneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Martina Kluse sme už len jeden krok od ukončenia štátnej karantény a obnovenia Schengenského priestoru. 

„Konzílium epidemiológov rozhodne na pondelkovom stretnutí o termíne, aj konkrétnych krajinách, voči ktorým sa Slovensko úplne otvorí. Predpokladaný termín je 14. 6. 2020,“ uviedol na sociálnej sieti.

 16:33 Koronavírusom nakazení Rohingovia v Bangladéši utekajú z karantény v utečeneckých táboroch, pretože sa obávajú, že ich premiestnia na izolovaný ostrov v Bengálskom zálive. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

Od utorkového potvrdenia úmrtia prvého človeka na koronavírus SARS-CoV-2, ktorým bol 71-ročný muž, ušli už najmenej dvaja infikovaní Rohingovia.

V táboroch sa zatiaľ potvrdilo len 29 prípadov nákazy uvedeným novým druhom koronavírusu, aj keď v utečeneckých táboroch bolo do karantény umiestnených 16 000 Rohingov. Humanitárne organizácie už dlho upozorňujú, že vírus môže v preplnených táboroch, kde je dodržiavanie patričnej vzdialenosti prakticky nemožné, spôsobiť chaos. 

V utečeneckých táboroch v Bangladéši sa nachádza približne milión Rohingov, ktorí v roku 2017 ušli pred násilnosťami  a genocídou z Mjanmarska.

15:49 Španielsko od 22. júna opätovne otvorí svoje hranice s Francúzskom a Portugalskom, ktoré boli tri mesiace zatvorené v rámci boja proti šíreniu koronavírusu. Oznámila to vo štvrtok na tlačovej konferencii ministerka pre cestovný ruch Reyes Marotová, píše agentúra AFP. 

„V prípade Francúzska a Portugalska chcem potvrdiť, že od 22. júna sa zrušia obmedzenia mobility,“ povedala Marotová a dodala, že cestujúcim po vstupe do krajiny cez pozemné hranice „v zásade“ odpadne povinnosť ísť do 14-dňovej karantény.

15:35 S postupným uvoľňovaním protiepidemiologických opatrení pristupuje Banskobystrický samosprávny kraj od pondelka 8. júna k obnoveniu poskytovania ambulantných sociálnych služieb vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Zatiaľ budú fungovať v skrátených časoch, od 7:00 do 15.30 hod. TASR o tom vo štvrtok informovala Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie Úradu BBSK.

Podľa nej v tejto súvislosti povolia návštevy v zariadeniach pre seniorov, treba sa však vopred ohlásiť telefonicky a rešpektovať stanovený harmonogram a hygienické pravidlá. Klientom pri nástupe i príbuzným, ktorí prídu na návštevu, pred vstupom zmerajú telesnú teplotu. Nevpustia tých, ktorí vykazujú príznaky respiračného ochorenia.

15:05 Nemocnica Zvolen vzhľadom na priaznivý vývoj epidemiologickej situácie v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu opätovne povolila návštevy príbuzných u hospitalizovaných pacientov. Zákaz návštev v nemocnici trval tri mesiace, od 6. marca.  

Pacienti môžu prijímať návštevy svojich príbuzných v bežných návštevných hodinách, teda denne od 14.00 do 17.00 h. Musia však dodržať určité stanovené pravidlá. 

13:13 Letné tábory sprísnia pravidlá, no jednodňové výlety mimo areálu tábora či spoločnú prípravu jedla si deti budú môcť užiť rovnako ako pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu. Účastníkov tábora musí byť menej ako 100 vrátane personálu. TASR o tom informovala Alexandra Virostková z Rady mládeže Slovenska (RmS).

Podstatný bude podľa Virostkovej vstupný filter. Pravidlá, ktoré musia letné pobytové a zotavovacie podujatia spĺňať, existujú aj v súčasnosti. Podmienkou prijatia do tábora bude potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti od lekára a vyhlásenie o bezinfekčnosti dieťaťa podpísané zákonným zástupcom. 

12:42 Slovensko má momentálne s Českou republikou otvorených 11 hraničných priechodov, šesť zostalo zatiaľ zatvorených.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite