Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Podľa navrhovanej novely by mohla vláda odvolať politicky nepohodlného generálneho prokurátora, varuje Zastavme korupciu

.redakcia .slovensko

Nadácia Zastavme korupciu vyzýva poslancov, aby zmenili časť novely zákona o prokuratúre, ktorá umožňuje politickej moci odvolať generálneho prokurátora na základe veľmi všeobecného ustanovenia. Nepáči sa jej tiež možnosť kandidovať neprokurátorom.

Podľa navrhovanej novely by mohla vláda odvolať politicky nepohodlného generálneho prokurátora, varuje Zastavme korupciu Diana Černáková/SITA Aktuálne je generálnym prokurátorom SR Jaromír Čižnár, ktorému sa funkčné obdobie končí v júli. Voľba nového generálneho prokurátora sa považuje za jedno z najkľúčovejších rozhodnutí súčasnej vlády.

„návrh, ktorý predložili poslanci a parlament sa ním začne zaoberať, obsahuje viacero pozitívnych zmien, ale aj niektoré sporné časti,“ uviedla riaditeľka nadácie Zuzana Petková. 

Nadácii sa nepáči ustanovenie, ktoré umožňuje odvolať generálneho prokurátora, ak „svoju funkciu prestal vykonávať čestne, nezávisle a nestranne“. Takéto znenie zákona považuje Petková za veľmi všeobecné a umožňuje efektívne zvýšiť politický vplyv na prokuratúru, ktorá by mala zostať nezávislá. „Vládna väčšina bude môcť kedykoľvek odvolať generálneho prokurátora, ak sa pre ňu stane nepohodlným,“ upozorňuje.

 
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite