Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus na Slovensku: O núdzovom stave sa rozhodne budúci týždeň, zajtra budú uvoľnené ďalšie opatrenia

.martina Bednárová .ivana Šalgová .slovensko

Ústredný krízový štáb ešte nerozhodol, kedy by sa mohol ukončiť núdzový stav. V pondelok laboratóriá otestovali až 6 418 vzoriek, nepribudol žiadny ďalší potvrdený prípad nákazy koronavírusom ani úmrtie v jej dôsledku.

Koronavírus na Slovensku: O núdzovom stave sa rozhodne budúci týždeň, zajtra budú uvoľnené ďalšie opatrenia Michel Euler/AP/SITA

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online:   

  • na Slovensku je aktuálne na ochorenie COVID-19 potvrdených 1522 (+0) prípadov, 1 372 (+4) ľudí sa z choroby vyliečilo, 28 (+0) na jej následky zomrelo, počet hospitalizovaných pacientov je 48 (+2),
  • testovaných bolo u nás doteraz 179 293 (+6418) ľudí,
  • kĺzavý medián je aktuálne na hodnote O,
  • od 1. júna sú otvorené materské školy a 1. až 5. ročník základných škôl,
  • rodičia môžu ďalej poberať pandemické ošetrovné, aj keď nedajú od 1. júna dieťa do materskej či základnej školy,
  • otvorili sa divadlá a kiná, budú povolené podujatia do 100 účastníkov a rúška na verejnosti budú dobrovoľné,
  • aplikácia eKaranténa je už schválená spoločnosťou Google a Apple,
  • 3. júna sa otvoria všetky vnútorné športoviská a začne sa s uvoľňovaním opatrení v DSS,
  • vláda zverejňuje aktuálne informácie o šírení nákazy na stránke www.korona.gov.sk,
  • do 26. júna sa predlžujú kontroly na hraniciach s Rakúskom, Českom, Poľskom a Maďarskom,
  • celosvetovo už ochoreniu COVID-19 podľahlo 379 052 osôb, potvrdených bolo 6 421 164 prípadov nákazy koronavírusom,
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu.

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

20:56 Španielsko v utorok druhý deň po sebe nezaznamenalo žiadne úmrtie v súvislosti s ochorením COVID-19. Oznámil to koordinátor ministerstva zdravotníctva pre boj s koronavírusom Fernando Simón, informoval na svojej stránke denník El Mundo.

 V utorok Španielsko evidovalo 27 127 obetí nákazy, prípadov nákazy bolo v krajine zaznamenaných celkovo 239 932. Za obdobie minulého týždňa podľa oficiálnych údajov pribudlo 34 úmrtí.

20:30 Vo Francúzsku sa v utorok po vyše dvoch mesiacoch znovu otvorili reštaurácie, kaviarne i bary, ktoré boli pre riziko šírenia nového koronavírusu zatvorené. V metropolitnej oblasti Paríža, kde je nákaza najviac rozšírená, však takéto prevádzky mohli sprístupniť len vonkajšie stoly, informovala agentúra DPA. 

V južnej časti hlavného mesta známej ako Rive gauche (tzv. Ľavý breh Seiny) si obyvatelia vychutnávali nápoje a niektorí aj svoj vôbec prvý obed vonku za celé mesiace. Sedeli v tieni za stolmi, ktoré museli byť od seba vzdialené najmenej jeden meter. 

Obyvatelia Paríža si v utorok konečne užívali spoločné stretnutia v kaviarňach, baroch a reštauráciách.Thibault Camus/AP/SITAObyvatelia Paríža si v utorok konečne užívali spoločné stretnutia v kaviarňach, baroch a reštauráciách.

„Znovuotvorenie kaviarní, hotelov a reštaurácií znamená návrat šťastných dní. Niet pochýb o tom, že Francúzi budú znovu objavovať túto časť ducha Francúzska, našu kultúru a náš spôsob života,“ napísal na Twitteri francúzsky prezident Emmanuel Macron.

20:15 Bolívijské politické strany a Najvyšší volebný tribunál (TSE) sa dohodli, že parlamentné a prezidentské voľby sa z dôvodu pandémie nového koronavírusu posunú na 6. septembra. 

Bolívijčania si nového prezidenta a parlament mali pôvodne voliť 3. mája. Predchádzajúci prezident Evo Morales bol v Bolívii pri moci od roku 2006. Po voľbách z 20. októbra 2019 sa začalo jeho štvrté funkčné obdobie po sebe. To mu síce bolívijská ústava neumožňovala, ale ústavný súd mu v roku 2017 udelil výnimku.

Po prezidentských voľbách vypukli v krajine násilné protesty ktoré si vyžiadali desiatky obetí na životoch. Morales 10. novembra 2019 po troch týždňoch demonštrácií odstúpil a následne odcestoval do Mexika, ktoré mu poskytlo azyl.

18:23 V stredu 3. júna sa na Slovensku uvoľnia ďalšie opatrenia, ktoré boli zavedené v súvislosti so snahou zabrániť šíreniu koronavírusu. Ďalšie uvoľňovanie je súčasťou štvrtej fázy, v ktorej sa Slovensko nachádza od 20. mája. Od zajtra tak budú platiť nové pravidlá pri nosení rúšok, zruší sa vyhradený čas pre nákupy seniorov a bude možné organizovať aj športové súťažné podujatia za účasti divákov. Podujatia nad 1000 účastníkov nebudú do konca tohto roka povolené.

Zmeny od stredy 3. júna:

  • .nosenie rúšok bude naďalej povinné v interérioch a pri účasti na podujatiach. V exteriéry sa predpísaná minimálna vzdialenosť osôb bez rúšok skracuje z piatich na dva metre.
  • .v obchodoch  sa ruší vyhradený čas na nákupy pre seniorov nad 65 rokov, mení sa aj limit pre predajne z 15 metrov štvorcových na 1 zákazníka na 10 metrov štvorcových predajnej plochy na 1 zákazníka.
  • .pri verejnom stravovaní zostávajú v platnosti alternatívne podmienky, a to dodržanie dvojmetrového odstupu zákazníkov od seba, resp. v prípade zariadení verejného stravovania dvojmetrová vzdialenosť stolov od seba. Ruší sa časové obmedzenie otváracích hodín a pravidlo maximálne 2 osoby pri stole.
  • .pre ubytovanie sa ruší 24-hodinový časový odstup medzi ubytovaním klientov do tej istej izby. Zároveň sa zruší podmienka pre izbu mať vlastné sociálne zariadenie.
  • .vnútorné športoviská aj prírodné a umelé kúpaliská budú otvorené pre verejnosť. Zároveň aj wellness centrá vrátane centier v hoteloch, vnútorné priestory ZOO a botanických záhrad, prírodné liečebné kúpele pre všetkých aj ostatné doteraz zatvorené prevádzky zariadení starostlivosti o ľudské telo (kryokomory, hydromasáže, soľné jaskyne a podobne), ako aj kasína.
  • .hromadné podujatia váratane športových podujatí s divákmi sa môžu opäť konať. Maximálny počet účastníkov sa  bude postupne meniť, od 10. 6. by to malo byť najviac 500 osôb, od 1. júla až do konca tohto roka do 1000 osôb.
  • .v kinách a divadlách a na iných kultúrnych podujatiach je zrušená povinná vzdialenosť 2 metre od seba. Nahradí ju šachovnicové sedenie (rovnaké sedenie platí aj pri konaní bohoslužieb). Ruší sa aj povinnosť pre umelcov mať potvrdenie o negatívnom teste na COVID-19.
  • .v taxíkoch môže byť od zajtra zapnutá klimatizácia už aj pre zákazníka. Ruší sa aj povinná 15-minútová prestávka medzi jazdami. Naďalej sa bude vyžadovať dezinfekcia priestorov vozidla, oddeliteľná fólia je dobrovoľná.
  • .denné stacionáre pre osoby nad 62 rokov môžu byť od zajtra opäť otvorené. V ďalších týždňoch by sa mali povoliť aj návštevy klientov v zariadeniach sociálnych služieb.
  • .letné tábory sa budú môcť počas prázdnin konať. Maximálny počet účastníkov bude stanovený v súlade s platnými opatreniami.
  • .zmeny na hraniciach povolia umožnia bez povinnosti domácej a štátnej karantény a bez preukázania sa negatívnym testom môžu pricestovať na najviac 48 hodín aj osobám, ktoré sa na území ČR a Maďarsku zdržiavajú a nemajú tam trvalý či prechodný pobyt. Musia sa však preukázať najmenej dvoma hodnovernými dokladmi (napr. preukaz o zdravotnom poistení, nájomná zmluva, pracovná zmluva, dohoda o vykonaní práce, potvrdenie od zamestnávateľa, list vlastníctva k nehnuteľnosti určenej na bývanie, živnostenský list, potvrdenie o platbe inkasa, potvrdenie o zriadení účtu v banke, poistná zmluva).

18:04 Čínske mesto Wu-chan, v ktorom vlani v decembri vypukla pandémia nového koronavírusu, nezaznamenalo žiadne nové prípady nakazených po tom, čo otestovalo takmer všetkých svojich obyvateľov. Informovala o tom v utorok miestna zdravotnícka komisia s tým, že testovanie odhalilo 300 asymptomatických prenášačov vírusu, uviedla agentúra Reuters.

V Číne však ľudí, ktorí sú koronavírusom nakazení, ale nejavia žiadne príznaky ochorenia COVID-19, medzi potvrdené prípady nepočítajú.

Rozsiahle testovanie na prítomnosť koronavírusu SARS-CoV-2 prebiehalo vo Wu-chane od 14. mája do 1. júna. Otestovaných bolo 9 899 828 ľudí z 11-miliónovej populácie. Dôvodom testovania boli obavy z vypuknutia druhej vlny nákazy po tom, ako sa objavilo nové ohnisko infekcie.

Asymptomatické osoby podľa zdravotníkov neboli infekčné. Na rúškach, zubných kefkách, telefónoch, kľučkách dverí či výťahových tlačidlách, ktorých sa dotkli, sa nenašli nijaké stopy koronavírusu.

17:48 Definitívne rozhodnutie týkajúce sa núdzového stavu prijme ústredný krízový štáb na svojom najbližšom zasadnutí, ktoré by sa malo uskutočniť v priebehu budúceho týždňa. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) minulý týždeň nevylúčil prípadné zrušenie núdzového stavu ani jeho opätovné vyhlásenie.

Ústredný krízový štáb bude podľa odboru o núdzovom stave rokovať na základe odborných právnych analýz. Matovič pôvodne na pondelkovej (1. 6.) tlačovej konferencii tvrdil, že touto témou sa budú zaoberať v utorok. „Núdzový stav žiadnym spôsobom nikoho zásadne neobmedzuje, len nám umožňuje napríklad to, aby sme zásobovali nemocnice osobnými ochrannými prostriedkami. V momente, keď sa zruší núdzový stav, nemocnice si ich musia nakupovať samé, a to je dosť slušná komplikácia,“ priblížil premiér s tým, že sa chce k tejto otázke postaviť zodpovedne. „Musíme si zobrať všetky dôsledky, všetky dosahy, ktoré to má,“ hovoril Matovič v pondelok.

16:01 O odklad splatnosti preddavku na poistné za mesiac marec doteraz požiadalo zdravotné poisťovne (ZP) viac ako 12 000 zamestnávateľov a samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO).

Všeobecnú zdravotnú poisťovňu požiadalo o odklad takmer 6000 SZČO a zamestnávateľov. „Odložené poistné za marec predstavuje aktuálne sumu 3,63 milióna eur,“ informovala Zuzana Štukovská z referátu komunikácie VšZP.

Dôvera eviduje 5615 žiadostí o posun splatnosti preddavku na poistné za marec. „Z toho bolo 2058 podaných individuálnymi platiteľmi, teda živnostníkmi alebo samoplatiteľmi, a 3557 žiadostí podali zamestnávatelia,“ povedal pre TASR PR špecialista poisťovne Matej Štepiansky.

Union požiadalo o odklad splatnosti preddavku za marec podľa hovorkyne Beáty Dupaľovej Ksenzsighovej 1776 platiteľov, z toho 1540 zamestnávateľov a 236 SZČO.

Požiadať o odklad splatnosti preddavku na poistné za marec umožnili vybranej skupine platiteľov za presne stanovených podmienok zmeny v legislatíve počas krízy, spojenej s novým koronavírusom.

15:25 Košický samosprávny kraj (KSK) pokračuje v testovaní pracovníkov v prímestskej autobusovej doprave na nový koronavírus. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa KSK Anna Terezková s tým, že v utorok testovali zamestnancov spoločnosti eurobus v Košiciach.

„V závode Košice otestovali 118 vodičov a deväť ľudí obslužného personálu. Naša spoločnosť takéto testovanie víta,“ povedala pre TASR vedúca odboru prímestskej a mestskej dopravy dopravcu Eva Čermáková.

S testovaním zamestnancov oboch zmluvných autobusových dopravcov KSK, ktorými sú Arriva a eurobus, začal kraj 27.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite