Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nový dôvod na odvolanie šéfa prokuratúry vyvoláva otázky o možnom politickom zneužití

.sita .slovensko

Generálnemu prokurátorovi Čižnárovi uplynie funkčné obdobie 17. júla 2020

Nový dôvod na odvolanie šéfa prokuratúry vyvoláva otázky o možnom politickom zneužití SITA/Diana Černáková Generálny prokurátor Jaromír Čižnár počas tlačovej besedy v októbri 2018

generálny prokurátor by mohol byť odvolaný vtedy, keď prestane svoju funkciu vykonávať „riadne, čestne, nezávislé a nestranne“. Ide o novú podmienku ako dosiahnuť prípadný odchod šéfa prokuratúry v novele zákona o prokuratúre. S návrhom prišli vládni poslanci, opozícia ho kritizuje. Výhrady má aj mimovládna organizácia Via Iuris, ktorá spomínaný dôvod na odvolanie šéfa prokuratúry považuje za „nesystémový a vágny“.

Podpredseda parlamentného ústavnoprávneho výboru Boris Susko zo strany Smer-SD hovorí, že ak bude generálny prokurátor aktuálnej vládnej väčšine nepohodlný, bude mať dôvod zbaviť sa ho. Podľa neho sa prijatím návrhu vnesie nepokoj do právneho systému. „Myslím si, že takéto ustanovenia by mali byť úplne jasné a čitateľné. Nemali by byť subjektívnym výkladom niekoho, kto má politickú moc rozhodnúť. To sa týka všetkých funkcií vo všeobecnosti,“ zhodnotil Susko.

Poslanec Ondrej Dostál nevidí dôvod na obavy. „Keď sa generálny prokurátor začne správať v rozpore so svojim povinnosťami, tak by mala existovať možnosť ho z funkcie odvolať,“ mienil Dostál. Upozornil, že návrh na odvolanie šéfa prokuratúry musí byť riadne zdôvodnený, musí sa nájsť parlamentná väčšina na jeho schválenie a bude na prezidentovi, či takémuto návrhu vyhovie.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite