Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus na Slovensku: Už zajtra sa vrátia deti do škôl

.kristína Braxatorová .slovensko

Ústredný krízový štáb ešte nerozhodol, kedy by sa mohol ukončiť núdzový stav. Od pondelka nastúpia žiaci opäť do škôl, študenti budú môcť znovu jazdiť vlakmi zadarmo.

Koronavírus na Slovensku: Už zajtra sa vrátia deti do škôl SITA/KR PZ Trnava Polícia dnes kontrolovala či sú ľudia v domácej karanténe skutočne doma.

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online:   

  • na Slovensku je aktuálne na ochorenie COVID-19 potvrdených 1521 (+0) prípadov, 1 366 (+10) ľudí sa z choroby vyliečilo, 28 (+0) na jej následky zomrelo, počet hospitalizovaných pacientov je 46 (-10),
  • testovaných bolo u nás doteraz 172 601 (+1 606) ľudí,
  • kĺzavý medián je aktuálne na hodnote O,
  • od 1. júna sa otvoria aj materské školy a 1. až 5. ročník základných škôl,
  • rodičia môžu ďalej poberať pandemické ošetrovné, aj keď nedajú od 1. júna dieťa do materskej či základnej školy,
  • otvorili sa divadlá a kiná, budú povolené podujatia do 100 účastníkov a rúška na verejnosti budú dobrovoľné,
  • Aplikácia eKaranténa je už schválená spoločnosťou Google a Apple,
  • 3. júna sa otvoria všetky vnútorné športoviská a začne sa s uvoľňovaním opatrení v DSS,
  • vláda zverejňuje aktuálne informácie o šírení nákazy na stránke www.korona.gov.sk,
  • do 26. júna sa predlžujú kontroly na hraniciach s Rakúskom, Českom, Poľskom a Maďarskom,
  • celosvetovo už ochoreniu COVID-19 podľahlo 355 692 osôb, potvrdených bolo 5 695 290 prípadov nákazy koronavírusom,
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu.

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

19:30 Za dôležitú prioritu po zmiernení krízy spôsobenej novým koronavírusom Ministerstvo zdravotníctva SR považuje posilnenie kompetencií všeobecných lekárov a tiež zdravotných sestier. „Chceme, aby väčšina pacientov mohla byť vyriešená u praktických lekárov a k špecialistom chodili naozaj len tí, ktorí to potrebujú, napríklad pri zmene zdravotného stavu a vyšetreniach, určujúcich nastavenie na liečbu,“ povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). „Všeobecným lekárom a sestrám chceme umožniť certifikovať sa v ďalších odboroch tak, aby mohli odľahčiť aj špecialistov a časť špecializovanej starostlivosti vykonávať vo svojich ambulanciách. Chceme tiež ambulanciám vytvoriť podmienky na to, aby mohli zamestnávať viac sestier,“ doplnil.

Priemerný mesačný príjem ambulancie všeobecného lekára pre dospelých je okolo 5500 eur, u pediatra je to mesačne asi 6500 eur. Z tejto sumy sa musia financovať mzdy lekárov, sestier, nájomné, náklady na prevádzku a hygienu. Poukazuje na to prezident Slovenskej spoločnosti všeobecného praktického lekárstva (SSVPL) Peter Makara s tým, že vychádza z údajov za rok 2018. Údaje o príjmoch a výdavkoch ambulancií v roku 2019 ešte podľa neho nie sú dostupné. Jeden všeobecný lekár má na Slovensku podľa Makaru priemerne 1900 pacientov v závislosti od regiónu. Platby od zdravotných poisťovní sa podľa neho od roku 2008 zvýšili asi len o 50 centov na jedného pacienta, preto je ťažké ambulancie nejakým spôsobom rozvíjať.

19:00 Do základných škôl na Slovensku sa po zmiernení opatrení súvisiacich s koronakrízou od 1. júna vracia v priemere 70 až 80 percent žiakov, v materských školách je to 50 až 60 percent detí. Regionálne sa tieto počty však rôznia. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling. Podľa podpredsedu Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Ľubomíra Petráka (Smer-SD) majú najmenší záujem o návrat detí do škôl práve rodičia žiakov, ktorí by ho najviac potrebovali. Petrák poukázal na to, že v niektorých rómskych komunitách sa vracajú do škôl len štyri percentá detí.

18:30 Z Fondu vzájomnej pomoci, ktorý začiatkom apríla založil premiér Igor Matovič, sa ešte nezačali rozdeľovať peniaze. Vedúci Úradu vlády (ÚV) SR Július Jakab rokuje o príprave systému pomoci s neziskovým fondom ĽudiaĽuďom.sk, výsledný systém fungovania má predstaviť v najbližšom období. Pre TASR to povedal riaditeľ tlačového a informačného odboru ÚV Richard Pekár. Vo fonde, ktorý je vedený ako transparentný účet, je zatiaľ vyše 650.000 eur.

18:00 Slovensko už nepotrebuje mať vyhlásený núdzový stav pre pandémiu nového koronavírusu. Vyhlásil to predseda Národnej rady  SR Boris Kollár v nedeľnej diskusnej relácii V politike na TA3. Napriek tomu, ako tvrdí, chápe pohnútky premiéra Igora Matoviča, prečo tento stav ešte nebol zrušený, a to byť pripravený na druhú vlnu pandémie.

17:50 Švédsko za posledných 24 hodín neevidovalo žiadne úmrtie na ochorenie COVID-19, ktoré vyvoláva nový koronavírus. Stalo sa to po prvý raz od 13. marca, uviedli v nedeľu tamojší zdravotnícki predstavitelia, píše agentúra Reuters. Reuters avšak poznamenala, že počas víkendov bežne dochádza k neskoršiemu nahlasovaniu údajov.    

Švédsky otvorený a voľnejší prístup ku pandémii COVID-19, založený najmä na dobrovoľnom spoločenskom odstupe a dodržiavaní základnej hygieny, sa stretol s ostrou kritikou. Mnohí postoj Švédska považujú za nebezpečný experiment a hazardovanie s ľudskými životmi. Svetová zdravotnícka organizácia však naznačila, že by mohlo ísť o model do budúcnosti.

15:05 Španielsky premiér Pedro Sánchez požiada parlament o predĺženie núdzového stavu v krajine do 21. júna, uviedol premiér v nedeľu podľa denníka El País.

Sánchez na stretnutí s predstaviteľmi regionálnych vlád prostredníctvom videokonferencie uviedol, že ide o posledné predĺženie núdzového stavu, a teda aj epidemiologických opatrení zavedených v dôsledku koronavírusovej pandémie. Po jeho skončení už vláda pohyb občanov viac obmedzovať nebude. Počet ľudí infikovaných novým koronavírusom sa v krajine dramaticky znížil. V sobotu ich počet za uplynulých 24 hodín vzrástol o 271 na 239.228. Počet obetí sa zvýšil o štyroch na 27.125.

15:00 Nemecké úrady umiestnili v nedeľu v stredonemeckom meste Göttingen do karantény okolo 160 ľudí po tom, ako na koronavírus pozitívne otestovali 35 osôb, ktoré sa predtým zúčastnili na niekoľkých veľkých súkromných podujatiach.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite