Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koronavírus na Slovensku: Budúci týždeň sa otvoria školy a škôlky, nepribudol ani jeden prípad

.martina Bednárová .slovensko

Od stredajšej polnoci sa zmenili pravidlá na hraniciach Slovenskej republiky, osoby s trvalým alebo prechodným pobytom na Slovensku môžu na 48 hodín vycestovať do ôsmich krajín bez následnej povinnej štrnásťdňovej karantény.

Koronavírus na Slovensku: Budúci týždeň sa otvoria školy a škôlky, nepribudol ani jeden prípad SITA/Úrad vlády SR Predseda vlády Igor Matovič a podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger počas rokovania s členmi ekonomického krízového štábu na Úrade vlády.

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online: 

  • na Slovensku je aktuálne na ochorenie COVID-19 potvrdených 1520 (+0) prípadov, 1338 (+6) ľudí sa z choroby vyliečilo, 28 (+0) na jej následky zomrelo, počet hospitalizovaných pacientov je 59 (-3),
  • testovaných bolo u nás doteraz 167 562 (+2352) ľudí,
  • kĺzavý medián ostal na hodnote 1,
  • od 1. júna sa otvoria aj materské školy a 1. až 5. ročník základných škôl,
  • otvorili sa divadlá a kiná, budú povolené podujatia do 100 účastníkov a rúška na verejnosti budú dobrovoľné,
  • eKaranténa už funguje na operačnom systéme Android, používatelia Apple ju ešte nemôžu využívať,
  • vláda schválila novelu zákona umožňujúcu odklad zájazdov, ktoré sa pre pandémiu nemohli konať, do 31. augusta 2021,
  • vláda zverejňuje aktuálne informácie o šírení nákazy na stránke www.korona.gov.sk,
  • do 26. júna sa predlžujú kontroly na hraniciach s Rakúskom, Českom, Poľskom a Maďarskom,
  • rodičia môžu ďalej poberať pandemické ošetrovné, aj keď nedajú od 1. júna dieťa do materskej či základnej školy,
  • celosvetovo už ochoreniu COVID-19 podľahlo 355 692 osôb, potvrdených bolo 5 695 290 prípadov nákazy koronavírusom,
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu.

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

20:12 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) predstavila v piatok iniciatívu, ktorá umožní spoločné využívanie patentov na budúce očkovacie látky proti ochoreniu COVID-19, spôsobovanému novým koronavírusom. Farmaceutický priemysel však dal jasne najavo, že nemá záujem o takýto program.

„Veda nám dáva riešenia, ale aby tieto riešenia poslúžili každému, musíme byť solidárni,“ povedal generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus zo Ženevy na online podujatí, kde iniciatívu predložil. Tedros zdôraznil, že patentové združenie bude dobrovoľné.

Spoločný technologický fond WHO pre COVID-19 (Covid-19 Technology Access Pool) získal podporu 36 krajín vrátane Brazílie, Juhoafrickej republiky (JAR), Pakistanu, Malajzie a Indonézie, ako aj Belgicka, Holandska a Nórska.

Medzinárodná federácie farmaceutických výrobcov a združení (IFPMA) so sídlom vo švajčiarskej Ženeve vyjadrila vo vyhlásení nesúhlas s niektorými podmienkami v pláne WHO, „pretože naznačujú, že práva na duševné vlastníctvo, ktorých sa vlastníci nevzdajú a ktoré nemajú celosvetovo platnú licenciu, môžu predstavovať prekážku“.

19:50 Predstavitelia spoločnosti U. S. Steel Košice (USSK) a Rada odborov OZ KOVO U. S. Steel Košice sa dohodli na skrátení pracovnej doby aj na mesiace jún a júl. Agentúru SITA o tom informoval predseda Rady odborov OZ KOVO USSK Juraj Varga. „Môžem potvrdiť, že sme dnes uzavreli dohodu o skrátenom pracovnom čase na obdobie od 1. júna do 31. júla tohto roku. Náhrada mzdy bude vo výške 80 percent ako to bolo v mesiaci máj,“ uviedol Varga.

18:48 Dánsko oznámilo v piatok otvorenie hraníc pre návštevníkov z Nemecka, Nórska a Islandu od 15. júna.

„V druhej polovici leta očakávame otvorenie pre zvyšok krajín schengenského priestoru a pre Spojené kráľovstvo,“ povedala na tlačovej konferencii dánska premiérka Mette Frederiksenová.

Pri vstup do Dánska budú turisti musieť predložiť rezerváciu ubytovania mimo hlavného mesta Kodaň. Ubytovanie v Kodani bude zakázané, turisti budú môcť mesto navštíviť iba v rámci jednodňového výletu.

Dánsko pri vstupe aj odchode z krajiny umožní turistom otestovať sa na koronavírus. Testy však nebudú povinné.

18:12  Európska komisia navrhla nový nástroj na podporu platobnej schopnosti, ktorý vychádza z existujúceho Európskeho fondu pre strategické investície. V piatok navrhnutý nástroj má zmobilizovať súkromné zdroje a podporiť životaschopné európske spoločnosti v odvetviach, regiónoch a krajinách, ktoré sú najviac ekonomicky postihnuté pandémiou koronavírusu. 

Šéfka Európskej Komisie.AP Photo/Olivier MatthysŠéfka Európskej Komisie.

Funkčný by mohol byť už v tomto roku s rozpočtom 31 mld. eur. Agentúru SITA o tom v tlačovej správe informovalo Zastúpenie Európskej komisie v SR.

17:31 Spoločnosť EEI rovnako ako mesto v Košiciach opätovne spoplatní parkovanie v zónach plateného parkovania. Prevádzku parkovacích miest obnoví od pondelka (1. 6.). TASR o tom informovala parkovacia firma s tým, že tak urobila na základe štvrtkového rozhodnutia mestského zastupiteľstva (MsZ).

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite