Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podľa prezidentky by kandidát na generálneho prokurátora mal byť z radov prokurátorov

.redakcia .slovensko

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa zhoduje s názorom, že kandidát na generálneho prokurátora by mal byť z radov prokurátorov. Zároveň vníma ako problém, že navrhované zmeny v zákone o prokuratúre by mohli byť chápané účelovo, keďže sa hovorí najmä o jednom mene.

Podľa prezidentky by kandidát na generálneho prokurátora mal byť z radov prokurátorov Kancelária prezidentky SR/SITA

pre TASR to uviedol hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. Dodal, že pri menovaní šéfa Generálnej prokuratúry (GP) SR bude prezidentka vyhodnocovať splnenie všetkých predpokladov vrátane záťaží z minulosti, ktoré by ho mohli limitovať.

„Názor prezidentky je zhodný s názorom väčšiny odborníkov, ktorí sa v utorok (26. 5.) zúčastnili na stretnutí v Prezidentskom paláci. Kandidát na generálneho prokurátora by podľa nich mal pochádzať z radov prokurátorov a z pohľadu jeho osobnostných predpokladov by to mala byť odborne zdatná osoba, morálne nespochybniteľná, znalá systému prokuratúry, ktorá bude garantovať prístup k spravodlivosti a ktorá prispeje k budovaniu dôvery verejnosti voči tejto inštitúcii,“ priblížil Strižinec.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite