Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koronavírus na Slovensku: Pribudlo päť nových prípadov, budúci týždeň sa otvoria školy a škôlky

.ivana Šalgová .slovensko

Od stredajšej polnoci sa zmenili pravidlá na hraniciach Slovenskej republiky, osoby s trvalým alebo prechodným pobytom na Slovensku môžu na 48 hodín vycestovať do ôsmich krajín bez následnej povinnej štrnásťdňovej karantény.

Koronavírus na Slovensku: Pribudlo päť nových prípadov, budúci týždeň sa otvoria školy a škôlky Fabio Ferrari/AP/SITA 26. máj 2020 Ivrea, Taliansko: Deti prichádzajú do škôlky po uvoľnení opatrení na severe Talianska. Vyučovanie po obnovení bude prebiehať za prísnych hygienickcýh podmienok a väčšinu aktivít budú deti vykonávať vonku.

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online:

  • na Slovensku je aktuálne na ochorenie COVID-19 potvrdených 1520 (+5) prípadov, 1332 (+5) ľudí sa z choroby vyliečilo, 28 (+0) na jej následky zomrelo, počet hospitalizovaných pacientov je 62 (+3),
  • testovaných bolo u nás doteraz 165 714 (+2352) ľudí,
  • kĺzavý medián ostal na hodnote 1,
  • od 1. júna sa otvoria aj materské školy a 1. až 5. ročník základných škôl,
  • otvorili sa divadlá a kiná, budú povolené podujatia do 100 účastníkov a rúška na verejnosti budú dobrovoľné,
  • eKaranténa už funguje na operačnom systéme Android, používatelia Apple ju ešte nemôžu využívať,
  • vláda schválila novelu zákona umožňujúcu odklad zájazdov, ktoré sa pre pandémiu nemohli konať, do 31. augusta 2021,
  • vláda zverejňuje aktuálne informácie o šírení nákazy na stránke www.korona.gov.sk,
  • do 26. júna sa predlžujú kontroly na hraniciach s Rakúskom, Českom, Poľskom a Maďarskom,
  • rodičia môžu ďalej poberať pandemické ošetrovné, aj keď nedajú od 1. júna dieťa do materskej či základnej školy,
  • vedecký magazín Lancet označil používanie hydroxychlorínu a lieku na maláriu za neúčinnú proti koronavírusu,
  • celosvetovo už ochoreniu COVID-19 podľahlo 355 692 osôb, potvrdených bolo 5 695 290 prípadov nákazy koronavírusom,
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu.

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

20:51 Taliansko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 70 nových úmrtí na ochorenie COVID-19 a 593 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý toto ochorenie spôsobuje. S odvolaním sa na najnovšie údaje talianskeho ministerstva zdravotníctva o tom vo štvrtok informovala agentúra AP. 

Celkový počet úmrtí tak v Taliansku stúpol na 33 142 a počet nakazených, ktorých tam zaznamenali od prepuknutia epidémie, vzrástol na 231 732. Až 382 spomedzi nových prípadov infekcie hlásili z Lombardska, regiónu na severe Talianska.

19:56 Druhej vlny pandémie nového koronavírusu sa najviac obávajú ekonomicky aktívni obyvatelia so stredne vysokým príjmom, a to najmä v regiónoch, kde bolo najviac infikovaných už pri prvej vlne. Väčšie obavy majú skôr ženy ako muži. Väčšina Slovákov by tiež privítala, keby bol test na protilátky v krvi súčasťou bežnej preventívnej lekárskej prehliadky. Vyplýva to z telefonického prieskumu agentúry AKO na vzorke tisíc respondentov od 12. do 15. mája, ktorý si objednala spoločnosť Alpha Medical.

18:35 Chorvátsko vo štvrtok opätovne otvorilo svoje hranice bez reštrikcií pre obyvateľov z desiatich členských krajín Európskej únie. Ide o Slovensko, Česko, Estónsko, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko a Slovinsko, uvádza tlačová agentúra AFP.

„Dočasný zákaz prekračovania hraníc“ bol zrušený „pre cestovný ruch“, vyhlásil chorvátsky premiér Andrej Plenkovič.

17:49 Premiér Igor Matovič sa na budúci týždeň v stredu stretne v Prahe s premiérom ČR Andrejom Babišom. Stane sa tak počas jeho prvej oficiálnej zahraničnej návštevy. TASR o tom informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády (ÚV) SR.

Premiéri by mali hovoriť o aktuálnej pandemickej situácii v oboch krajinách. Diskutovať budú taktiež o vzájomných bilaterálnych vzťahoch, ale aj o pláne obnovy Európskej únie vo výške 750 miliárd eur, ktorý v stredu (27. 5.) predstavila predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

16:55 Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) v SR upravujú činnosť telefonických liniek, respektíve call centier, ktoré boli zriadené v súvislosti s ochorením COVID-19. Od štvrtka fungujú každý pracovný deň od 8.00 h do 15.00 h. Verejnosti je stále k dispozícii 36 telefonických liniek. TASR o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

Infolinka Národného centra zdravotníckych informácií  0800 221 234 funguje pre verejnosť aj naďalej 24 hodín denne. Verejnosť sa môže s otázkami o ochorení COVID-19 obrátiť e-mailom aj na Úrad verejného zdravotníctva SR na koronapodnety@uvzsr.sk.

16:51 Za letné terasy v Košiciach ich prevádzkovatelia do konca tohto roka nebudú musieť platiť. Mestské zastupiteľstvo (MsZ) na svojom štvrtkovom zasadnutí schválilo odpustenie dane za užívanie verejného priestranstva v prípade vonkajšieho sedenia. Chce tak pomôcť zmierniť niektoré následky opatrení v súvislosti s koronakrízou.

16:47 Aj po spustení smart karantény si stále veľa ľudí dobrovoľne vyberá možnosť štátnej karantény. „Som prekvapený, pretože som očakávala, že po spustení smart karantény budeme mať do týždňa prázdne karanténne zariadenia. Som ale príjemne prekvapený, že sa ľudia správajú takto zodpovedne a nechcú ohroziť svojich blízkych,“ povedal premiér Igor Matovič na tlačovom brífingu po rokovaní ústredného krízového štábu. 

16:29 Európske krajiny by sa mali vyvarovať znižovaniu rozpočtu na zdravotníctvo, aj keď po pandémii nového koronavírusu smerujú do ekonomickej recesie. Vo štvrtok na to vyzval šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu Hans Kluge, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

„Vo WHO sme znepokojení tým, že krajiny budú reagovať na túto krízu rovnakým spôsobom, ako reagovali na recesiu pred desiatimi rokmi,“ uviedol Kluge z dánskej Kodane, kde má sídlo európsky regionálny úrad WHO.

„V rokoch 2008 až 2013 klesli verejné výdavky na zdravotníctvo na osobu približne v polovici krajín nášho regiónu,“ spresnil Kluge. Európsky región WHO zahŕňa 53 krajín.

Podľa WHO sa v tom období zvýšili nenaplnené potreby zdravotníctva v 19 z 28 členských štátov Európskej únie.

16:22 Koňa v indickej oblasti Kašmíru umiestnili do domácej karantény pre obavy, že sa mohol nakaziť novým koronavírusom po tom, čo jeho jazdec prišiel do kontaktu s infikovaným pacientom. Vo štvrtok o tom informovali tamojší predstavitelia, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Koronavírus bol zistený aj u zvierat, hoci zatiaľ nie je potvrdené, že ochorenie COVID-19 spôsobované týmto vírusom sa následne môže preniesť na ľudí.

15:24 Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) pripravuje v spolupráci s Ministerstvom financií (MF) SR zákon, ktorým by sa chceli poďakovať a odmeniť lekárov pracujúcich aj počas pandémie nového koronavírusu v uplynulých mesiacoch a týždňoch. Potvrdil to na štvrtkovej tlačovej konferencii.

15:04 Kosovo sa pripravuje na svoje znovuotvorenie mešít.

28. máj 2020 Priština, Kosovo: Dezinfekčný tím pripravuje mešitu v hlavnom meste Kosova na štvrtkové znovuotvorenie. Mešity boli v krajine zatvorené viac ako dva mesiace, otvárajú sa v predvečer piatku, moslimského posvätného dňa.Visar Kryeziu/AP/SITA28. máj 2020 Priština, Kosovo: Dezinfekčný tím pripravuje mešitu v hlavnom meste Kosova na štvrtkové znovuotvorenie. Mešity boli v krajine zatvorené viac ako dva mesiace, otvárajú sa v predvečer piatku, moslimského posvätného dňa.

15:01 Anglicko vo štvrtok uviedlo do prevádzky systém inteligentnej karantény. Ide o ďalšie z opatrení v boji proti chorobe COVID-19.

Podľa ministra zdravotníctva Matta Hancocka je „občianskou povinnosťou každého prispôsobiť sa novým pravidlám, vďaka ktorým bude možné sledovať ľudí ohrozených touto chorobou“.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite