Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koronavírus na Slovensku: Hranice sa čiastočne otvoria, pribudli dva pozitívne prípady

.martina Bednárová .slovensko

Osoby, ktoré vstúpili na územie Slovenska od 22. mája od 20:00 a majú aktivovanú mobilnú aplikáciu, môžu ísť do domácej karantény na 14 dní. Matovič oznámil otvorenie vnútorných športovísk od budúcej stredy.

Koronavírus na Slovensku: Hranice sa čiastočne otvoria, pribudli dva pozitívne prípady SITA/Branislav Bibel

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí sledujeme online:

  • na Slovensku je aktuálne na ochorenie COVID-19 potvrdených 1513 (+2) prípadov, 1322 (+15) ľudí sa z choroby vyliečilo, 28 (+0) na jej následky zomrelo, počet hospitalizovaných pacientov je 64 (+3),
  • testovaných bolo u nás doteraz 160 523 (+ 1464) ľudí,
  • kĺzavý medián ostal na hodnote 1,
  • od 1. júna sa otvoria aj materské školy a 1. až 5. ročník základných škôl,
  • otvorili sa divadlá a kiná, budú povolené podujatia do 100 účastníkov a rúška na verejnosti budú dobrovoľné,
  • eKaranténa už funguje na operačnom systéme Android, používatelia Apple ju ešte nemôžu využívať,
  • vláda schválila novelu zákona umožňujúcu odklad zájazdov, ktoré sa pre pandémiu nemohli konať, do 31. augusta 2021,
  • vláda zverejňuje aktuálne informácie o šírení nákazy na stránke www.korona.gov.sk,
  • do 26. júna sa predlžujú kontroly na hraniciach s Rakúskom, Českom, Poľskom a Maďarskom,
  • rodičia môžu ďalej poberať pandemické ošetrovné, aj keď nedajú od 1. júna dieťa do materskej či základnej školy,
  • vedecký magazín Lancet označil používanie hydroxychlorínu a lieku na maláriu za neúčinnú proti koronavírusu,
  • celosvetovo už ochoreniu COVID-19 podľahlo 348 295  osôb, potvrdených bolo 5 601 680 prípadov nákazy koronavírusom,
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu.

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

Ďakujeme vám za pozornosť, túto minútu po minúte sme už ukončili. Situáciu sledujeme aj naďalej, prečítajte si viac TU.

21:16 Rímske Koloseum od 1. júna opäť otvorí svoje brány pre návštevníkov. Zatvorené bolo takmer tri mesiace z dôvodu pandémie nového koronavírusu.

Turisti si pri návšteve budú musieť lístky rezervovať vopred, pri vstupe im pracovníci zmerajú teplotu a budú povinní mať na sebe rúško alebo inú ochranu tváre. Dovnútra budú chodiť v skupinách po 14 ľuďoch každých 15 minút.

Turisti, ktorí budú chcieť navštíviť Forum Romanum, rímske námestie blízko Kolosea, budú musieť ísť po štyroch určených trasách s dĺžkou od pol hodiny do dva a pol hodiny.

Štandardná cena lístka zostáva 16 eur. Poobedný lístok však Archeologický park Koloseum ponúkne za zníženú cenu 9,50 eura.

Koloseum svoje bráni zavrelo 8. marca, keď talianska vláda zaviedla obmedzenia v dôsledku pandémie koronavírusu.

Koloseum je najpopulárnejšia turistická atrakcia v Taliansku. Minulý rok ho navštívilo 7,5 milióna turistov.

20:51 Zníženie paušálnych odmien poslancov mestského zastupiteľstva (MsZ) o 50 percent je jedno z aktuálnych opatrení, ktorými sa chce samospráva Rimavskej Soboty vyrovnať s výpadkami príjmov v dôsledku koronakrízy. Zníženie odmien si poslanci odhlasovali na svojom utorkovom zasadnutí.

„Vzhľadom na to, že rozpočet a príjmy mesta sú veľmi napäté a neustále sa ich predpoklad znižuje, musíme pristupovať k úsporným opatreniam. Tak, ako pristupujú k úsporným opatreniam aj na strane mestského úradu, sme presvedčení, že i našou morálnou povinnosťou je takýmto spôsobom k tomu prispieť,“ zdôvodnil poslanec Roman Vaľo. Doplnil tiež, že ak bude ekonomická situácia zlá aj koncom roka, môže MsZ rozhodnúť o pokračovaní opatrenia.

20:17 Španielsko vyhlásilo od stredy desaťdňový štátny smútok za obete koronavírusu.

Pandémia nového koronavírusu si v Španielsku dosiaľ vyžiadala 27.117 obetí. V stredu ráno na poctu týmto obetiam spustia všetky vlajky na štátnych budovách na pol žrde.

Španielsky premiér Pedro Sanchez na Twitteri uviedol, že štátny smútok bude trvať "10 dní, čo je najviac v období (španielskej) demokracie, v rámci neho všetci vyjadríme náš zármutok a vzdáme poctu tým, ktorí zomreli".

19:39 Francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil balíček na záchranu domáceho autopriemyslu v hodnote viac ako 8 miliárd eur. Štátna podpora na nákup nového auta vo Francúzsku sa podľa neho zvýši.

19:11 Británia za 24 hodín zaznamenala ďalších 134 úmrtí ľudí, ktorí mali pozitívny test na koronavírus SARS-CoV-2, čím sa ich počet zvýšil na 37 048.

Minister tiež povedal, že od 18. marca ide o prvý deň, keď v súvislosti s koronavírusom nebolo zaznamenané ani jedno úmrtie vo Walese a v Severnom Írsku.

V britských nemocniciach sa v súčasnosti s ochorením COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, nachádza 8802 ľudí, čo je menej ako minulý týždeň, keď ich bolo 10 118.

18:44 Švédska ministerka zahraničia Ann Lindeová povedala, že nie je dôvod nepúšťať Švédov do susedných krajín. V krajine totiž silnejú obavy, že švédski turisti budú mať v letnej sezóne problémy, pretože budú vnímaní ako zdravotná hrozba.

17:31 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok oznámila, že prípady holandských pracovníkov, ktorí sa nakazili koronavírusom na norkovej farme, môžu byť vôbec prvé známe prípady prenosu zo zvieraťa na človeka.

WHO pre AFP uviedla, že je v úzkom kontakte s holandskými výskumníkmi, ktorí analyzujú tri prípady nákazy. Výskumníci sa domnievajú, že osoby sa nakazili od zvierat.

"Boli by to prvé známe prípady prenosu (koronavírusu) zo zvieraťa na človeka," uviedla WHO.

"Stále však zbierame a analyzujeme údaje, aby sme porozumeli, či zvieratá môžu šíriť vírus," dodáva organizácia.

Prvú infekciu úrady zaznamenali ešte predtým, ako výskumníci zistili, že nakazené sú samotné norky. Pracovníci preto nenosili ochranné odevy. Farma sa nachádza blízko mesta Eindhoven na juhu krajiny.

16:20 Slovensko evidovalo v utorok k 15:00 takmer 2000 používateľov aplikácie eKaranténa, ktorí prekročili hranice alebo boli prepustení do domácej karantény. TASR o tom informoval hovorca Ministerstva vnútra (MV) SR Petar Lazarov.

„Aktuálne je už 1613 ľudí doma,“ priblížil.

Testovaciu prevádzku tzv. smart či inteligentnej karantény štát spustil v sobotu večer na hraničnom priechode Petržalka-Berg. Postupne pribúdajú ďalšie priechody. Aplikácia sa dá zatiaľ stiahnuť len do mobilov s operačným systémom Android, spoločnosť Google ju už medzičasom schválila. Do iPhonu bude možné aplikáciu stiahnuť až po jej schválení spoločnosťou Apple.

15:43 Maďarsko umožní od stredy Slovákom a ľuďom, ktorí majú na Slovensku pobyt, vstup na svoje územie, a to do 48 hodín, bez potreby preukázať sa testom na ochorenie COVID-19 a absolvovania karantény. Na sociálnej sieti o tom informoval premiér Igor Matovič (OĽaNO).

Zdôraznil, že to isté platí aj naopak. Teda rovnako aj Maďari budú môcť navštíviť Slovensko po dobu 48 hodín, a to bez nutnosti preukázať sa testom či absolvovať karanténu.

Predseda vlády sa odvolal na rezort diplomacie.  

15:35 Bratislavské Staré Mesto očakáva v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu výpadok na výnosoch z daní vo výške viac ako 1,9 milióna eur. Týka sa to dane z príjmov fyzických osôb, dane za užívanie verejného priestranstva i dane z nehnuteľnosti. Výpadok tiež očakáva v nedaňových príjmoch. Ide zatiaľ o odhad, celková suma môže byť aj vyššia.

„Bude to závisieť od toho, ako sa budú vyvíjať príjmy, na čo budeme musieť reflektovať. Toto je, v podstate, pesimistický odhad, ale môže sa stať, že výpadky budú vyššie,“ uviedol pre TASR Martin Mlýnek, zástupca prednostu staromestského miestneho úradu.

Konkrétnejšie čísla, teda reálnejšie výpadky by mohli byť predložené na júnové rokovanie miestneho zastupiteľstva. Vtedy by sa mali poslanci zaoberať zmenou rozpočtu mestskej časti súvisiacu s koronakrízou. Poslanecký zbor bude zároveň schvaľovať spôsob sanácie rozpočtových výpadkov, úspory hľadá miestny úrad vo všetkých výdavkových kapitolách rozpočtu. „Ak nastane optimistická situácia, že ekonomika nebude až tak hlboko zasiahnutá tým všetkým, čo bolo vykonané, potom by sa možno niektoré výdavky v kapitolách, ktoré navrhneme znížiť, zvýšime,“ poznamenal Mlýnek.

14:49 Bavorsko všetkým ľuďom so symptómami COVID-19 zaistí test do 24 hodín. Uviedol to predseda bavorskej vlády Markus Söder. Testovanie bude hradené zo zdravotného poistenia a prostriedkov spolkovej republiky.

14:40 Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v utorok telefonovala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskym, hovorili spolu o situácii okolo pandémie ochorenia COVID-19. Hlava štátu o tom informovala na sociálnej sieti.

Čaputová poukázala na to, že keď pred rokom obaja nastupovali do úradu, ani jeden neočakával dramatický vývoj situácie. „Situácia na Ukrajine v súvislosti s pandémiou nie je jednoduchá a som hrdá na to, že Slovensko v týchto dňoch podalo Ukrajine pomocnú ruku vrátane poskytnutia ochranných prostriedkov, dezinfekcie či sanitiek. S Ukrajinou rokujeme aj o poskytnutí ventilačných prístrojov či testov na COVID-19,“ uviedla Čaputová. 

14:08 V Taliansku začnú od 5.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite