Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koniec fotenia hlasovacích lístkov? Voľba prokurátora by mala byť po novom verejná

.ivana Šalgová .slovensko

O funkciu generálneho prokurátora by sa mohli uchádzať aj kandidáti, ktorí nie sú prokurátormi. Rozšíriť by sa mal tiež okruh osôb a inštitúcií, ktoré kandidátov navrhujú. Koaliční poslanci chcú svojím návrhom priniesť väčšiu transparentnosť a otvorenosť do voľby generálneho prokurátora.

Koniec fotenia hlasovacích lístkov? Voľba prokurátora by mala byť po novom verejná Branislav Bibel/SITA 19. máj 2020 Bratislava: Koaličný poslanec Juraj Šeliga zo strany Za ľudí predstavuje novelu zákona, ktorou sa má zaviesť nový systém voľby generálneho prokurátora.

po vzore zákona o voľbe sudcov Ústavného súdu SR by mali kandidáti na generálneho prokurátora prejsť verejným vypočutím na ústavnoprávnom výbore parlamentu. Samotná voľba v pléne NR SR by mala byť po novom verejná. 

Vyplýva to z novely zákona o prokuratúre a o rokovacom poriadku NR SR, ktorú predložili do parlamentu koaliční poslanci na čele s podpredsedom Národnej rady SR Jurajom Šeligom.

vyčistiť štát od mafie

Podľa návrhu by sa generálnym prokurátorom mohol stať aj človek, ktorý doteraz nepôsobil vo funkcii prokurátora. 

„Táto debata sa už vedie niekoľko týždňov, a tak sme si nechali vypracovať analýzu. Tá ukázala, že nie je nijaké nóvum, že otvárame možnosť kandidovať na generálneho prokurátora aj neprokurátorom,“ povedal Juraj Šeliga a poukázal na to, že viaceré krajiny EÚ už takúto možnosť majú.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite