Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koronavírus na Slovensku: Nepribudol žiadny nakazený, v piatok by mala byť spustená smart karanténa

.ivana Šalgová .slovensko

Slovensko v stredu vstúpi do štvrtej fázy uvoľňovania opatrení. Otvoria sa divadlá a kiná, budú povolené podujatia do 100 účastníkov a rúška na verejnosti budú dobrovoľné. Od 1. júna sa otvoria aj materské školy a 1. až 5. ročník základných škôl.

Koronavírus na Slovensku: Nepribudol žiadny nakazený, v piatok by mala byť spustená smart karanténa Polícia SR/SITA

situáciu ohľadom šírenia nákazy koronavírusom na Slovensku aj v zahraničí:

  • na Slovensku je aktuálne na ochorenie COVID-19 potvrdených 1495 (+0) prípadov, 1192 (+7) ľudí sa z choroby vyliečilo, 28 (+0) na jej následky zomrelo, počet hospitalizovaných pacientov je 106 (+0)
  • testovaných bolo u nás doteraz 145 474 ľudí,
  • kĺzavý medián klesol na hodnotu 3,
  • vláda schválila tzv. smart karanténu, mala by nahradiť povinnú štátnu karanténu,
  • ministerstvo zdravotníctva zrušilo povinnú 14-dňovú karanténu pred plánovanými operačnými zákrokmi,
  • Slovensko má k dispozícii 100-tisíc testov, ktoré vyvinuli a vyrobili slovenskí vedci. Štátu ich darovala nadácia ESET,
  • z karantény bola uvoľnená aj posledná osada v Žehre,
  • 20. mája Slovensko vstúpi do štvrtej fázy uvoľňovania opatrení, hromadné podujatia nad 1000 účastníkov sa tohto roku konať pravdepodobne nebudú,
  • od 1. júna budú otvorené materské školy aj 1. až 5. ročník základných škôl, 
  • vláda zverejňuje aktuálne informácie o šírení nákazy na stránke www.korona.gov.sk,
  • celosvetovo už ochoreniu COVID-19 podľahlo 315 248 osôb, potvrdených bolo 4 716 965 prípadov nákazy koronavírusom,
  • najviac prípadov aj úmrtí je aktuálne potvrdených v USA, počet úmrtí tam už prekročil 90-tisíc,
  • na podstránke koronavirus.tyzden.sk nájdete denne aktualizované grafy, mapy, dôležité informácie aj autorské texty ohľadom koronavírusu.

Všetky články s aktualitami a praktickými informáciami o koronavíruse sú na stránke .týždňa z dôvodu verejného záujmu odomknuté. Snažíme sa tak prispieť k lepšej informovanosti a šíreniu overených správ. Podporiť nás môžete kúpou predplatného. Ďakujeme!

TÚTO MINÚTU PO MINÚTE SME UKONČILI. DIANIE POZORNE SLEDUJEME AJ NAĎALEJ A DO NOVÉHO ČLÁNKU VYBERÁME NAJDÔLEŽITEJŠIE UDALOSTI. PREČÍTAŤ SI ICH MÔŽETE TU.

20:06 Prezidentka Zuzana Čaputová sa stretla s ministrom financií Richardom Sulíkom. Hovorili spolu o ekonomickej situácii a dopadoch krízy na životy, prácu a príjmy ľudí na Slovensku.

19:30 Štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) Slovenskej republiky Ingrid Brocková 19. mája 2020 navštívila spoločnosť MultiplexDX. Generálny riaditeľ Pavol Čekan spolu s vedcom Robertom Mistríkom predstavili unikátny test na včasnú diagnostiku ochorenia COVID-19. Tento bol vyvinutý spoločnosťou MultiplexDX s Biomedicínskym centrom Slovenskej akadémie vied, spoločnosťami Lambda Life a ProScience Tech vo vedeckom parku Univerzity Komenského v Bratislave v rekordne krátkom čase.

Slovenský test s vysokým medzinárodným štandardom kvality bol oficiálne registrovaný minulý týždeň. Slovensko sa takto stalo nielen svetovým lídrom v počte vyrobených automobilov per capita na svete, ale tiež miestom špičkového biotechnologického vývoja. „Urobíme všetko pre to, aby sa slovenský test dostal aj do iných krajín sveta, kde ho potrebujú,“ uviedla na záver rozhovorov štátna tajomníčka Ingrid Brocková.

18:39 Bulharsko, Grécko a Srbsko plánujú od 1. júna otvoriť spoločné hranice pre cestnú premávku, pričom cestujúci nebudú musieť ísť do povinnej dvojtýždňovej karantény. Oznámil to v utorok bulharský premiér Bojko Borisov po videokonferencii s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom, predsedom vlády Rumunska Ludovicom Orbanom a srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom. Informovala o tom agentúra DPA.

Obdobný krok, a to otvorenie cestných hraníc s Rumunskom, sa odsunul z dôvodu tamojšej vládnej krízy, dodal Borisov.

„Cieľom je vytvoriť podmienky pre cestovanie a znovuobnovenie turizmu pre občanov štyroch štátov bez 14-dňovej karantény,“ vyhlásil Borisov. Zachované by mali zostať všetky hygienické a bezpečnostné opatrenia v boji proti koronavírusu, dodal.

18:33 Francúzske úrady zatvorili pre podozrenia zo šírenia nového koronavírusu 70 škôl. V priestoroch škôl však nebol od ich opätovného otvorenia zaznamenaný nový prípad ochorenia COVID-19, informovala v utorok televízia CNN s odvolaním sa na francúzske ministerstvo školstva.

Zatvorenie škôl ministerstvo zdôvodnilo tým, že podozrenia na ochorenie COVID-19 evidujev ich širšom okolí. „Ak si napríklad vezmeme mesto Sens, 25 zo 70 škôl sme uzavreli práve v tomto meste, keďže sme v ňom zaznamenali jeden nový prípad (ochorenia COVID-19),“ tvrdí ministerstvo. 

Uzavretie škôl prichádza v čase, keď Francúzsko prechádza zložitým procesom reštartovania ekonomiky a uvoľňovania karanténnych opatrení bez toho, aby došlo k prudkému nárastu nových infekcií.

17:41 Členské štáty Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) odsúhlasili v utorok po kritike Spojených štátov nezávislé vyšetrovanie spôsobu, akým táto agentúra reagovala na prepuknutie pandémie nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2. 

Krajiny, ktoré sa zúčastnili na výročnom zasadnutí Svetového zdravotníckeho zhromaždenia (WHA), najvyššieho rozhodovacieho orgánu WHO, prijali konsenzom rezolúciu požadujúcu nestranné, nezávislé a komplexné vyhodnotenie „reakcie medzinárodného spoločenstva na koronavírusovú pandémiu“. Jeho súčasťou bude aj vyšetrovanie postupu WHO.

15:32 Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 sa v afrických krajinách za uplynulých 24 hodín zvýšil o 2538 a dosiahol 86 721. Vyplýva to z najnovších údajov regionálneho úradu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Afriku.

Najvyšší počet infikovaných novým typom koronavírusu  hlási Juhoafrická republika s počtom 16 433 prípadov, obetí je v tejto krajine 286. Najviac obetí zaevidoval Egypt, ktorý má pri 12 229 nakazených až 630 úmrtí. Alžírsko nahlásilo 7201 prípadov nákazy a 555 úmrtí, Maroko 6930 nakazených a 192 úmrtí a Sudán 2591 infikovaných a 105 úmrtí. Nákaza sa šíri aj v regiónoch subsaharskej Afriky.

15:22 Divadlo Andreja Bagara (DAB) v Nitre uvítalo rozhodnutie krízového štábu o znovuotvorení divadiel a ďalších kultúrnych zariadení. Zatiaľ pripravuje dve predstavenia. Prvé z nich bude určené ľuďom, ktorí bojovali s pandémiou ochorenia COVID-19 v prvej línii.

Podľa slov riaditeľa DAB Jaroslava Dóczyho je divadlo na otvorenie pripravené. „Všetky naše priestory boli pravidelne dezinfikované aj v čase, keď bola naša budova zatvorená. Nemáme preto problém opäť privítať našich divákov. Na obnovených predstaveniach si budú, samozrejme, musieť tváre zakryť rúškom, bude sa im merať telesná teplota a pri vstupe si vydezinfikujú ruky. Sedieť budú tak, aby bol medzi nimi dostatočný odstup v súlade s usmernením krízového štábu,“ skonštatoval Dóczy.

14:30 Smart karanténa má fungovať tak, že občan, ktorý sa chce vrátiť zo zahraničia na Slovensko, vyplní formulár na ekarantena.korona.gov.sk. Následne si stiahne si aplikáciu a aktivuje ju. Na hraniciach mu hliadka skontroluje registráciu a biometriu tváre, občan podpíše čestné vyhlásenie a poučenie. Domov, respektíve na miesto domácej izolácie, sa presunie individuálne. 

Aplikácia bude repatrianta v náhodných intervaloch vyzývať, aby sa preukázal. Dôkaz, že je na mieste, kde má vykonávať svoju izolácie, bude posielať prostredníctvom fotografie svojej tváre. 

Podozrenie na porušenie karantény má aplikácia hlásiť regionálnemu úradu verejného zdravotníctva, ktorý následne požiada občana o vysvetlenie. „Občan bude mať šancu vysvetliť, že to zmeškal, lebo bol napríklad v sprche,“ doplnil Ján Bučkuliak.

14:20 Mesto Trenčín je už teraz pripravené na všetky problémy, ktoré by mohli nastať po návrate detí do materských škôl (MŠ) a základných škôl (ZŠ). Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) to povedal po prehliadke MŠ a ZŠ Dlhé Hony v Trenčíne a stretnutí s primátorom Richardom Rybníčkom.

Ministrovi sme ukázali, ako reálne fungoval babysitting pre lekárov a zdravotné sestry v prvej línii. Predstavili sme mu aj učiteľky, ktoré sa starajú v MŠ na Legionárskej o deti zdravotníkov. Naozaj je fajn, keď príde minister priamo do terénu opýtať sa, ako to učitelia a riaditelia vidia. A osvedčuje sa, že keď máte skvelých riaditeľov a učiteľov, s rozhodnutím zo strany ministra školstva sa dokážu vysporiadať, povedal Rybníček.

13:09 Smart karanténa by mala byť spustená už tento piatok, pre repatriantov bude dobrovoľná.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite