Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zákon o štátnom občianstve pripravil doteraz o slovenský pas 3324 ľudí

.kristína Braxatorová .slovensko

Zákon o štátnom občianstve z dielne Smeru-SD pripravil za posledných desať rokov o pas 3324 slovenských občanov. Matovičova vláda sa zaviazala umožniť občanom SR dlhodobo žijúcim v zahraničí nadobudnúť občianstvo iného štátu bez straty toho slovenského.

Zákon o štátnom občianstve pripravil doteraz o slovenský pas 3324 ľudí SITA/Marián Peiger Aktuálny premiér a vtedajší poslenec Igor Matovič a vtedajší premiér a momentálny poslanec Robert Fico počas podpisu Deklarácie k príprave a výkonu predsedníctva Slovenskej republiky v Rade Európskej únie v druhej polovici roka 2016.

slovenský pas strácajú ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica. Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zmiernenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný.

Najčastejšie stratili slovenské občianstvo prijatím nemeckého. Nemecké občianstvo prijalo 776 Slovákov. Vyplýva to zo štatistík Ministerstva vnútra SR. 

O slovenský pas prišli aj osoby, ktoré prijali občianstvo české (764), rakúske (506), britské (374), americké (170), maďarské (129), švajčiarske (93), austrálske (75), nórske (73), írske (57), holandské (56), kanadské (53), belgické (43), talianske (35), švédske (32), fínske (19), francúzske (18), luxemburské (16), dánske (desať), ruské (päť), čínske, novozélandské a poľské (po tri), islandské, ukrajinské a španielske (po dve), izraelské, srbské, slovinské, chorvátske a singapurské (po jednom).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite