Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Donucovanie je antisociálne aj antikresťanské

.marína Gálisová .šimon Jeseňák .slovensko

Argumenty za to, aby sme v nedeľu zákonom zatvorili množstvo pracovísk, idú zväčša po dvoch líniách: jedna je kultúrna, respektíve náboženská, druhá je sociálna. Ani jedna však nefunguje.

kultúrna či náboženská línia argumentov siaha ku koreňom kresťanstva a židovstva, pripomína, že deň odpočinku je súčasťou duchovného dedičstva tohto priestoru, a tým dôvodí, že návratom k povinne stanovenému dňu odpočinku udržiavame základy našej židovsko-kresťanskej civilizácie.

Na jedno sa však pri tejto argumentácii zabúda: že od vekov, keď dni odpočinku boli ako náboženský príkaz dané v židovstve a v kresťanstve, sa v ľudskej spoločnosti veľa zmenilo – a najmä v jej západnej vetve, ktorá na židovstvo a kresťanstvo vedome a hrdo nadväzuje. Vymizla prísna hierarchická organizácia života, vymizlo mnoho prvkov donucovania, vymizla aj homogénnosť spôsobov zarábania si na živobytie. Už nie sme prevažne poľnohospodári, prevažne pastieri . Prevažne sme rôzni jednotlivci s rozličnou pracovnou dobou, návykmi a potrebami. Dokonca sme aj jednotlivci s rozličnými duchovnými smerovaniami. Ale to neznamená, že židovsko-kresťanská tradícia pre nás stráca význam. Jej súčasťou je totiž koncept slobody a úcty k jednotlivcovi. Koncept človeka ako slobodnej bytosti, milovanej Stvoriteľom, ktorý si slobodu ctí nadovšetko. Keby si ju tak nectil, nebol by dal človeku slobodnú vôľu a bol by ho radšej „uchránil pred hriechom“ prostredníctvom neslobody.

Treba si pripomenúť: „Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo“. Argumentácia, že nedeľa je tradičný deň odpočinku, má korene v náboženstve a nie je na tom absolútne nič zlé. Avšak Slovenská republika je sekulárna krajina. Nedeľa sa dá svätiť i bez toho, aby boli niektoré obchody v nedeľu zatvorené. Prečo by mali byť obchody zatvorené práve v nedeľu? Posvätný deň v judaizme je sobota, a nepočujeme predstaviteľov židovskej náboženskej obce lobovať za to aby sa spoločnosť prispôsobila ich náboženstvu. Židia, ktorí svätia sabat, by v prípade prijatia nedeľného zákazu predaja prišli o možnosť nakupovať vtedy, kedy im to vyhovuje.

Sloboda je to veľké dedičstvo našich dejín, aj tých duchovných, ktoré treba v súčasnosti najviac brániť. A treba ju rešpektovať nielen pri náboženskom vyznaní, ale aj pri ostatných voľbách človeka, ako je sloboda podnikať, realizovať svoj potenciál, čo najmenej byť obmedzovaný štátnou mocou. Tu nejde o teplé rožky. Ide o slobodu. Bez teplých rožkov, pravdaže, vydržíme. Bez slobody dlhodobo nie. Nedajme si z nej plazivo odhrýzať pod falošnými zámienkami, lebo na jej neprítomnosť raz doplatíme. 

veľké reťazce chcú ušetriť na ľuďoch

Druhá línia argumentácie za zatvorenie v nedeľu opakuje, že ide o sociálne opatrenie, ktoré pomôže zamestnancom obchodov. Lenže chyba – kampaň za zatvorenie v nedeľu je v skutočnosti antisociálna.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite